Νέα σπουδαία ανακάλυψη: Εντυπωσιακά ευρήματα σε ασύλητο τάφο στη Βεργίνα

Ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος με κτερίσματα, ο οποίος ανήκει σε
άνδρα που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρεται να εντοπίστηκε στη Βεργίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων βρέθηκε και χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνι.
Ανάρτηση στο Facebook της Αγγελικής Κοτταρίδη, διευθύντριας της ΙΖ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και υπεύθυνης αρχαιολόγου για τις ανασκαφές στη νεκρόπολη των Αιγών, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. "μακεδονικός") που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ... και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών».
Στην ίδια ανάρτηση η κ. Κοτταρίδη παραθέτει δύο φωτογραφίες με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένο στο δάπεδο του τάφου.
Η ίδια εξηγεί ότι τα διάφορα «σκουπίδια» που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λ.π. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού.
Η λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου εντυπωσιάζει. Οπως αναφέρει η κ. Κοτταρίδη, παραθέτει τη φωτογραφία «για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας...». (τανεα)