Δραματική αύξηση ψυχικών διαταραχών στην κοινωνία μετά την έλευση των μνημονίων

Με την ίδια τους τη ψυχή φαίνεται πως «πληρώνουν» οι Έλληνες την οικονομική κρίση και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, με όσα προβλήματα αυτή προκαλεί.
 
Με το εισόδημά να έχει περικοπεί δραματικά, για όσους «προνομιούχους» έχουν εργασία, και τις κοινωνικές παροχές να είναι, επί της ουσίας, ανύπαρκτες ελέω μνημονίου, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για τη συνεχή αύξηση των ψυχικών διαταραχών.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι κλήσεις στις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης ακολουθούν ανοδική πορεία, με θεματολογία σχετική με οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα της εργασίας.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 27% των κλήσεων τα αιτήματα για παροχή ψυχολογικής βοήθειας συνδέονται με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα.
 
Μάλιστα, από τα στοιχεία της «Γραμμής Βοήθειας» προκύπτει ότι η οικονομική κρίση πλήττει σε ψυχολογικό επίπεδο περισσότερο τους άνδρες, σε ποσοστό 65% και ειδικότερα την πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα, 30 έως 45 ετών.
 
Ωστόσο, και τα άτομα νεότερης ηλικίας, 18 έως 30 ετών φαίνεται πως βιώνουν με έντονο άγχος την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών.
 
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, οι ψυχολόγοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην χώρα μας έχει αυξηθεί την τελευταία τετραετία, κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών.
 
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», διαπιστώθηκε ότι για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας στις χώρες της ΕΕ, καταγράφεται 0,79% αύξηση στις αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 65 ετών και ίδιο ποσοστό αύξησης στις ανθρωποκτονίες.
 
Παράλληλα, για κάθε 3% αύξηση των επιπέδων ανεργίας, διαπιστώθηκε αύξηση στους θανάτους κατά 28% λόγω κατάχρησης αλκοόλ.
 
Και όλα αυτά την ώρα που οι δομές υγείας φαίνεται πως «νοσούν» χειρότερα από τους Έλληνες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξασφάλιση στοιχειωδών υπηρεσιών για τους πολίτες.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr