Είδος υπό εξαφάνιση η...σοκολάτα

Άσχημα νέα για τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας καθώς τα
επόμενα χρόνια η αγαπημένη μας γλυκιά απόλαυση πρόκειται να αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, λόγω της ραγδαίας αύξησης στη ζήτηση σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση της παραγωγής της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, την χρονιά που μας πέρασε καταναλώσαμε 70.000 περισσότερους τόνους κακάο από όσους παραγάγαμε. Την ίδια στιγμή, δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολάτας του κόσμου, η Mars Inc και η Barry Callebaut AG,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εικάζουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.
Πού οφείλεται όμως αυτή η κρίση που χτυπάει την βιομηχανία της σοκολάτας; Οι ασθένειες του κακάο που έχουν αφανίσει περίπου το 30-40% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, η ξηρασία που πλήττει τη δυτική Αφρική που είναι ο βασικός παραγωγός του κακάο, η εκτίναξη της μαύρης σοκολάτας που απαιτεί περισσότερες ποσότητες κακάο και οι αυξανόμενες απαιτήσεις νέων αγορών σε σοκολάτα όπως λ.χ. της Κίνας, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα συντελέσουν στην εξαφάνιση της σοκολάτας.
Επίσης, το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχει επηρεάσει, άνευ προηγουμένου, την παραγωγή της σοκολάτας.
Παράλληλα το πρόβλημα που εντοπίζεται στην παραγωγή έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στην αύξηση της τιμής της σοκολάτας με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για να γίνει η σοκολάτα άφθονη και πιο φτηνή, ανεξαρτήτως γευστικού αποτελέσματος. Η σοκολάτα τείνει να γίνει άνοστη όπως οι ντομάτες, το κοτόπουλο και οι φράουλες των σούπερ μάρκετ.
Σωτηρία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η κυκλοφορία ενός νέου είδους κακάο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι και ανθεκτικό αλλά και εύγευστο, αποδειχθεί επιτυχημένη.

Πηγή:http://www.newmoney.gr