Με σύλληψη απειλήθηκαν έφοροι από πολίτες που «δεν πληρώνουν» τα τέλη κυκλοφορίας

Τραγελαφικές καταστάσεις διαδραματίζονται στις ΔΟΥ καθώς
πολίτες εμφανίζονται στις εφορίες της χώρας και ζητούν από τον έφορο να παραλάβει έγγραφο... «ιντερνετικής» προέλευσης, με το οποίο του ανακοινώνουν πως δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 και του ζητούν να τους το πρωτοκολλήσει για να το επιδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας.
Το σκηνικό που εκτυλίσσεται ακολουθεί το «σενάριο» που υπαγορεύουν οι ανώνυμοι εμπνευστές του εγγράφου που καταθέτουν οι πολίτες: οι φορολογούμενοι δηλώνουν «αντιστασιακοί» ή οπαδοί του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και φτάνουν στο σημείο, όπως προβλέπουν οι οδηγίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, να καλούν την αστυνομία και να ζητούν την σύλληψη του εφόρου, αν αρνηθεί αυτός να βάλει σφραγίδα παραλαβής πάνω στο επίμαχο έγγραφο.
Αυτό συνέβη και σήμερα μάλιστα, καθώς σε δύο τουλάχιστον ΔΟΥ της χώρας οι έφοροι απειλήθηκαν με μηνύσεις και συλλήψεις όταν οι πολίτες κάλεσαν την αστυνομία για να κινήσουν διαδικασία αυτοφώρου. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η αστυνομία μετέβη στις εφορίες αλλά δεν προχώρησε σε συλλήψεις, καθώς δεν μπορούσαν να παρέμβουν στο έργο των εφόρων.
Η... συμβιβαστική λύση που βρέθηκε πάντως σε μία τουλάχιστον περίπτωση, ήταν να ζητηθεί από τον πολίτη να υποβάλει αίτηση μη πληρωμής τελών λόγω οικονομικής αδυναμίας, επισυνάπτοντας και το σχετικό έγγραφο στα δικαιολογητικά.
Απέφυγαν έτσι οι αρμόδιοι να θέσουν κρατική σφραγίδα στο αυτοσχέδιο έγγραφο που ο πολίτης θα ήθελε στη συνέχεια να το χρησιμοποιεί για κάθε μελλοντικό έλεγχο που θα τους γίνει.
(protothema)