Έρευνα: Πόσα κιλά ζυγίζει ένας εξωγήινος;

Αν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι τεράστιοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης - ανάλυσης
του κοσμολόγου Fergus Simpson από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, που εκτιμά ότι το μέσο βάρος τους ούτε λίγο ούτε πολύ θα φτάνει τα 300 κιλά.
Ο Simpson στηρίζει τα συμπεράσματά του σε μαθηματικό μοντέλο, που υποθέτει, ότι οι οργανισμοί που τυχόν ζουν σε άλλους πλανήτες.
O Simpson υποστηρίζει, ότι ένα συγκεκριμένο minimum μέγεθος οργανισμών είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ευφυούς ζωής, χρησιμοποιώντας την γκάμα μεγεθών των ζώων που έχουν βρεθεί στη Γη, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή "διανομή" σε οργανισμούς άλλων πλανητών.
Συνάδελφοί του ωστόσο, έχουν τις αντιρρήσεις τους, σχετικά με την έρευνα. Ο Duncan Forgan από το Πανεπιστήμιο St.Andrews, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας, υποστηρίζει ότι η έκθεση του Simpson δεν λαμβάνει υπόψιν τη συσχέτιση μεταξύ της μάζας του σώματος και της πλανητικής βαρύτητας. "Οι πλανήτες με μεγαλύτερη βαρυτική έλξη, είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερα ζώα και οργανισμούς, ενώ σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη με μικρή βαρυτική έλξη, θα πρέπει να περιμένουμε το αντίθετο", λέει.
Ο Seth Shostak, ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI, λέει ότι η έρευνα του Simpson του θυμίζει δική του προηγούμενη δουλειά, στην οποία υπέθετε ότι εάν συναντήσουμε ποτέ εξωγήινους, θα είναι "πολύ μεγάλων διαστάσεων" σε σχέση με όσα πλάσματα γνωρίζουμε, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί ζουν περισσότερο και ένας οργανισμός με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αυτού του είδους την τεχνολογία, που χρειάζεται για να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους.
"Πάντως, όλα αυτά είναι εικασίες. Ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά, αλλά εικασίες. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, πάνω στα οποία μπορούμε να συζητάμε, αλλά κάνουμε υποθέσεις με όσα γνωρίζουμε. Αν και τα μεγαλύτερα ζώα τείνουν να είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα, είναι όλα σχετικά. Εμείς για παράδειγμα, δεν είμαστε ο μεγαλύτερος οργανισμός που ζει στη Γη. Και οι πολικές αρκούδες είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν γράφουν λογοτεχνία και δεν χτίζουν ουρανοξύστες. Κι αυτό έχει να κάνει, με το ότι περπατάνε στα τέσσερα", λέει ο Shostak.
Πηγή: Newsweek
news247