Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συντάξεις: Εξι ρυθμίσεις - σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό της συμφωνίας

Του Γιώργου Γάτου
Η επαναφορά ασφαλιστικών εισφορών που είτε έχουν
καταργηθεί (3,9% υπέρ ΙΚΑ και ΟΑΕΔ) είτε έχουν μειωθεί (εισφορά 3% των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία) καθώς και η επιβολή νέων (εισφορά 1% στις δημόσιες συμβάσεις, εισφορά 5% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων για τον κλάδο ασθενείας) περιλαμβάνονται στα πρόσθετα μέτρα -πέραν του «μπλόκου», ενδεχομένως πριν από την 1/1/2016, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- τα οποία «κλειδώνει» η κυβέρνηση με τους δανειστές για τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την εξοικονόμηση πάνω από 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 (0,37% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2015 και 1,05% το 2016).
Την ύπαρξη σχεδίου αναβίωσης καταργημένων εισφορών και επιβολής νέων, επιβεβαίωναν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι δίνεται «μάχη» να μην υπάρξουν... έμμεσες επιβαρύνσεις στους ήδη συνταξιούχους. Ωστόσο, αυτές προβλέπονται στο «πακέτο» των μέτρων της κατ' αρχήν συμφωνίας που έχει ως εξής:
Συντάξεις: Εξι ρυθμίσεις - σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό της συμφωνίας
[1] Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το φθινόπωρο και μετά με την επιβολή ποινής 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται πριν από την ηλικία των 62 ετών για μειωμένη σύνταξη (παραμένουν τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη) και αύξηση κατά ένα έτος κάθε χρόνο όσων ορίων ηλικίας παραμένουν κάτω από τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη). Μέσω της αναγκαστικής παραμονής στην εργασία των «παλαιών» (πριν από το 1993) ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, της καταβολής σημαντικά μειωμένων συντάξεων για όποιους βγαίνουν νωρίτερα και της μετάθεσης για τους περισσότερους του χρόνου καταβολής συντάξεων, υπολογίζεται ότι θα ενισχύσουν τα έσοδα Ταμείων και εφορίας έως 360 εκατ. ευρώ στη διετία (60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ ευρώ το 2016).
[2] Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για ασθένεια από 4% σε 5% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 5% για την επικουρική με προβλεπόμενα έσοδα 645 εκατ. ευρώ (405 εκατ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις και 240 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές).
Συντάξεις: Εξι ρυθμίσεις - σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό της συμφωνίας
[3] Αναβίωση εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας και ΙΚΑ, συνολικά 3,9%, που έχουν καταργηθεί, με προσδοκώμενο όφελος την αύξηση εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. ευρώ του χρόνου. Από την 1/11/2012 είχαν καταργηθεί, ωστόσο, εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας (συνολικά 1,1%) και από την 1/7/2014 εισφορές 3,9% (εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ, 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης, 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης και 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ). Να σημειωθεί ότι η μείωση των εισφορών είχε γίνει προκειμένου να δοθεί κίνητρο ασφάλισης, δεδομένων των υψηλών ασφαλίστρων, ενώ είχε ως παράπλευρη συνέπεια την αύξηση κατά 1% του μισθού των εργαζομένων και την κατάργηση σειράς παροχών (περιλαμβανομένων και των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ).
[4] Την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία σε 3,5% από 3% με πρόβλεψη εσόδων 370 εκατ. ευρώ (135 έως το τέλος του 2015 και 270 εκατ. ευρώ το 2016).
[5] Την επιβολή εισφοράς 1% υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από νέες «πηγές».
[6] Την ενοποίηση Ταμείων σε συνάρτηση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015 και μετά).
«Τρύπα» 4 δισ. στις συντάξεις από την απόφαση του ΣτΕ
Ολοι οι υπολογισμοί -και τα νέα μέτρα- για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό κινδυνεύουν να βρεθούν στον... αέρα αν η κυβέρνηση εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που «ακυρώνει», ως αντισυνταγματικές, τις παρακρατήσεις εισφορών (5%-20% στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και 10% - 20% σε επικουρικές πάνω από 200 ευρώ) και την ολοσχερή κατάργηση των δώρων (800 ευρώ σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών). Μολονότι η απόφαση του ΣτΕ έχει σταλεί στο διοικητικό πρωτοδικείο για να αποτιμηθεί το κόστος της επαναφοράς των συντάξεων στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η καθολική συμμόρφωση και εφαρμογή της θα ανοίξει νέα δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 4 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό. http://www.imerisia.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Άδειες δεξαμενές και ακαρπία δείχνουν τα 4,50 ευρώ σε φρέσκα αγουρέλαια

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου   σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020. Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιώσουν τα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας παραγωγής, η αγορά βάσει και του θεμελιώδους νόμου της προσφοράς και της ζήτησης,

Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για όλες τις συναλλαγές...

Μια μικρή «επανάσταση» στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να φέρει στις αρχές του νέου χρόνου ο μοναδικός Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) ταυτοποίησής τους, που θα τυπωθεί και στις καινούργιες ταυτότητες και θα χρησιμοποιείται παντού. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα αποδίδεται σε κάθε

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Χορτοτυροπιτάκια στο τηγάνι

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 16 πιτάκια) Για τη γέμιση ½ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 κιλό άγρια χόρτα, χοντροκομμένα 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (1 φλ.)