Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιηλιακά – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τα αντιηλιακά πλέον είναι ρουτίνα των διακοπών μας. Και ενώ οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν,
είναι κάποιοι που τα αποφεύγουν. Παρ' όλα αυτά, καθώς η χώρα μας έχει ακόμα υψηλά ποσοστά σε μελάνωμα, τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από εκτενή έκθεση στον ήλιο είναι πολύ σημαντικό να προστατευόμαστε.
Τι σημαίνουν οι δείκτες προστασίας
Το SPF (Sun Protection Factor) ή Δείκτης Αντιηλιακής Προστασίας έχει θεσπιστεί το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν την αντιηλιακή προστασία που τους ταιριάζει και γενικά, συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ο υψηλότερος δείκτης δεν σημαίνει πάντα μεγαλύτερη προστασία. Ο συνδυασμός δείκτη, τύπου δέρματος αλλά και χρόνος έκθεσης είναι και αυτός που εξασφαλίζει προστασία.
Οι διαφορετικοί δείκτες προέκυψαν με μία έρευνα που έγινε ανάμεσα σε ανθρώπους που έμειναν εκτεθειμένοι στον ήλιο και οι μετρήσεις βασίστηκαν από την αναλογία που χρειαζόταν κάθε άνθρωπος για να καεί, στην αρχή χωρίς και μετά με αντιηλιακό. Άρα αν ένας άνθρωπος καίγεται (κοκκινίζει) στον ήλιο σε 5 λεπτά με έναν δείκτη προστασίας 15 αυτό παρατείνεται επί 15 φορές περίπου. Άρα ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να κάτσει στον ήλιο 75 λεπτά χωρίς να καεί. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το πότε καθόμαστε στον ήλιο. Οι ώρες 11 με 4 είναι αυτές στις οποίες καιγόμαστε πιο εύκολα.
Κοινοί δείκτες προστασίας είναι από 2, 6, 8, 20, 25, 20, 30 και 50 με κάποια προιόντα να φτάνουν το 80 και πρόσφατα στις ΗΠΑ το 100.
Σήμερα οι δερματολόγοι συστήνουν ανεξαρτήτως τύπου δέρματος (σκούρη ή ανοιχτή επιδερμίδα) ειδικά στις μεσογειακές χώρες να φοράμε αντιηλιακά με δείκτη προστασίας άνω του 20 τις μεσημεριανές ώρες.
Ακτίνες UVA και UVB
Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού γίνεται αφού υπολογίσουμε και από τι μας προστατεύει. Υπάρχουν δύο ειδών ακτίνες, και οι διαφορές μεταξύ ακτινών, έχουν καθοριστεί διεθνώς με τον διαχωρισμό UVA και UVB.
Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο τον χρόνο και διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα κι από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος επειδή διαπερνούν την επιδερμίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα. Πανάδες, ρυτίδες, δυσχρωμίες του δέρματος και χαλάρωση, οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA.
Οι ακτίνες UVB είναι οι δυνατές ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα το καλοκαίρι και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο. Επειδή αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι όμως, χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο.
Για την ασφαλέστερη αντιηλιακή μας προστασία λοιπόν, θα πρέπει να αναζητούμε αντιηλιακά με δράση κατά και των δύο ειδών: και της UVA και της UVB ακτινοβολίας.
Για να είμαστε σίγουροι ότι θα προστατεύσουμε όσο πρέπει το δέρμα μας καλό είναι, τουλάχιστον τον πρώτον καιρό, να χρησιμοποιούμε όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας μπορούμε κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, καλό είναι να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό στο πρόσωπο όλο τον χρόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου.
Το καλοκαίρι, αυτό ισχύει και για το σώμα και αν πρόκειται να κολυμπήσουμε στη θάλασσα, πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει αντιηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε μία με δύο ώρες για να μην προκύψουν εγκαύματα τα οποία μπορεί και να οδηγήσουν σε μελάνωμα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση μικρών παιδιών, γιατί η επιδερμίδα τους είναι πολύ ευαίσθητη. Για αυτό τον λόγο τα παιδικά αντιηλιακά έχουν πάντα πολύ υψηλούς δείκτες προστασίας και αν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στην θάλασσα θα πρέπει οι γονείς να κάνουν εκ νέου επάλειψη αντιηλιακού στα παιδιά τους, ενώ οι παιδάτροι θεωρούν απαραίτητο το καπέλο αλλά και τα γυαλιά ηλίου ακόμα και σε βρεφικές ηλικίες.
protothema

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,