Κύπρος: Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα - Αυτοί έσκιζαν τα μνημόνια

Ενοχλημένη είναι η Λευκωσία για τις επικρίσεις που διατυπώνονται
από διάφορες πλευρές για χλιαρή στήριξη της Ελλάδας στη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Eurogroup.
Ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 1076» ότι αν προκληθεί θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διαπιστώσουν όλοι ποιος ηγέτης στήριξε τον κύριο Τσίπρα. Σε σχέση με το Eurogroup ανέφερε πως στηρίχθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση, αλλά διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται η Λευκωσία ότι δεν βοήθησε την Ελλάδα να παρατείνει τη παραμονή της στο μνημόνιο, από αυτούς που στήριζαν τον κ. Τσίπρα ο οποίος είχε υποσχεθεί να καταργήσει το μνημόνιο; Το ίδιο ερώτημα διατύπωσε και ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Ερωτώμενος αν αντέδρασε στην αποβολή του κ. Βαρουφάκη από το Eurogroup, απάντησε: «Γιατί αντέδρασε ο κ. Βαρουφάκης;». Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως η αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη να ήταν προσυνεννοημένη.
Κατά τον κ. Γεωργιάδη πρόθεση του Eurogroup ήταν να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, και γι αυτό υπήρχε προγραμματισμένη σύνοδος το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν υπήρξε προσυμφωνία με τους θεσμούς, γεγονός που θα έδινε στο Eurogroup το πράσινο φως για να λάβει την πολιτική απόφαση παράτασης του προγράμματος, ώστε να οδηγηθεί για έγκριση στα εθνικά συμβούλια και να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Τόνισε ότι θέση της Κύπρου ήταν να δοθεί παράταση και πρόσθεσε ότι επανειλημμένως είχε διατυπώσει τη θέση ότι δεν μπορεί μια χώρα που βρίσκεται εκτός αγορών να βρίσκεται ταυτόχρονα και εκτός προγράμματος. Είπε ακόμα ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει χάσμα στις θέσεις της Ελλάδας και των θεσμών. Υπήρχαν, είπε, κάποιες διαφορές και ήλπιζα ότι μέσα από διαπραγμάτευση και συναισθανόμενοι όλοι τις συνέπειες μιας αποτυχίας θα γεφυρώνονταν. Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Αναφερόμενος στις προτάσεις των θεσμών ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πρέπει να στηρίζονται στην αυστηρή λιτότητα, ούτε στην επιβολή νέων φορολογιών. Αυτό, είπε, θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.
Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνουν και κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
protothema

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων