9 Ιουλίου 2015

Reuters: Σενάριο συγχώνευσης των συστημικών τραπεζών

Σενάριο συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών  ως μέρος της
αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα που θα ακολουθήσει  το τρίτο  πακέτο διάσωσης της χώρας, αναφέρει  το Reuters επικαλούμενο ευρωπαικές πηγές.
Αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο. Αλλο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.
«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζες πρέπει να αρχίσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πριν από ένα χρόνο, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα θεωρούσαν  ότι ήταν στα πρόθυρα μιας νέας εποχής.
Είχαν αναδιαρθρωθεί ως μέρος της διάσωσης συμφωνίας της χώρας, ειχαν προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και είχε ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές .
Όμως, η οικονομική και πολιτική αναταραχή που έχει ακολούθησε από τότε άλλαξε τα πράγματα.
Ακόμη και μετά τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που  εκπονούνται, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του τομέα θα απαιτήσει την  ταχεία ανακεφαλαιοποίηση τους καθώς η άνοδος των επισφαλειών και η  έκθεση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο να καταστεί αφερέγγυες.
Ένα χρονοδιάγραμμα και ακριβές σχέδιο για την αναμόρφωση του τομέα θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.http://olympia.gr/