Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΟΚ: Ανέλεγκτες, 38.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες» κρατικών λειτουργών, δικαστών και δημ. υπαλλήλων

Χιλιάδες δηλώσεις «πόθεν έσχες» κρατικών αξιωματούχων, υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών, δικαστών κ.ά., που υποχρεούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν ...
λεπτομερή στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση, παραμένουν για μήνες χωρίς κανένα έλεγχο!
Οι ανέλεγκτες δηλώσεις φθάνουν, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, στις 38.000 και στοιβάζονται στα γραφεία της Ειδικής Επιτροπής που ελέγχει και τους πολιτικούς, δίχως να υπάρχει δυνατότητα αλλά και ο μηχανισμός ακόμα και για τυπικό έλεγχο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το θέμα που απασχολεί αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το ανέλεγκτο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συνεπάγεται αδιαφάνεια και ίσως ατιμωρησία για την περιουσιακή κατάσταση κρατικών λειτουργών και προσώπων που κατέχουν κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής και της διαχείρισης κρατικού χρήματος. Το πώς φθάσαμε στο ανέλεγκτο των δηλώσεων, που αναμένεται να απασχολήσει αρμοδίως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ολα ξεκίνησαν, όπως αποκαλύπτεται από έρευνα της «Κ», όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (γνωστό ως ν/σ για το γάλα) που περιείχε εκατοντάδες διατάξεις για πολλά θέματα. Ανάμεσα στον κυκεώνα αυτών που αφορούσαν πάσης φύσεως θέματα, περιελήφθη και μία διάταξη από εκείνες που ουδείς προσέχει…
Σε ένα άρθρο του ειδικού νόμου που καθόριζε έως τότε –μέσα του 2014– τον τρόπο αλλά και τον αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για όλες τις κατηγορίες πολιτών, πλην των πολιτικών, υπήρξε μια μικρή τροποποίηση.
Συγκεκριμένα, στον νόμο 3213 του 2003 που όριζε τα του ελέγχου «πόθεν έσχες» προστέθηκε ένα εδάφιο, το 3Α, από όπου και γεννήθηκε το νέο νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται πλέον στον νόμο που ισχύει από τα μέσα του 2014 και είναι ο νόμος 4281 – συγκεκριμένα τα άρθρα 222 – 230 και ειδικότερα το άρθρο 225. Τι επέφερε αυτή η μικρή τροποποίηση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για χιλιάδες πολίτες;
Οι δηλώσεις για το «πόθεν έσχες» και ο έλεγχός τους, που έως τότε ανήκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για το σύνολο των ελεγχομένων πλην των πολιτικών, «μεταφέρθηκαν» –και αυτές– στην Ειδική Επιτροπή που ελέγχει τους πολιτικούς.
Η μεταφορά αυτή στάθηκε η αιτία για την ουσιαστική αποδυνάμωση κάθε δυνατότητας ελέγχου, καθώς η Επιτροπή που ελέγχει τους πολιτικούς –με μεικτή σύνθεση– ήδη αδυνατούσε να ελέγξει τα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα το θέμα είχε από τότε απασχολήσει και τη Βουλή, ενώ και ο νυν υπ. Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, είχε επισημάνει την αδυναμία της Επιτροπής να ελέγξει μόνο τους πολιτικούς.
Με τις επιπρόσθετες 38.000 δηλώσεις (δικαστών, δημοσιογράφων, κρατικών λειτουργών κ.ά.) η Επιτροπή για τους πολιτικούς «μπλόκαρε» εντελώς.
Ούτε μία δήλωση «πόθεν έσχες» κρατικού αξιωματούχου ή άλλου υπόχρεου δεν μπόρεσε να ελέγξει έως σήμερα, καθώς ήταν επιφορτισμένη πέραν των δηλώσεων εν ενεργεία πολιτικών να ελέγξει και τους πολιτικούς που διετέλεσαν σε θέσεις-κλειδιά από το 1974 έως σήμερα!
Η μεταφορά της αρμοδιότητας για τον έλεγχο χιλιάδων δηλώσεων «πόθεν έσχες» από την Αρχή για το ξέπλυμα στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, απασχολεί από καιρό το Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα, στο πλαίσιο μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς και τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας στον δημόσιο βίο, να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος.http://fonaklas.blogspot.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.