Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους

Του Γιώργου Γάτου
Περικοπή από τις... αρχές του 2016 του EKAΣ και του αριθμού των
δικαιούχων - συνταξιούχων (περίπου 380.000) που λαμβάνουν «έξτρα» εισόδημα 30 ευρώ έως 230 ευρώ τον μήνα, προεξοφλούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης μετά την «εκτίναξη» της κρατικής δαπάνης στα 950 εκατ. ευρώ, έναντι των 598 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ σε όλα τα Tαμεία, πλην του Δημοσίου, λόγω μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Kαι έφτασε να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2013 (795 εκατ. ευρώ) που είχαν προκαλέσει την άμεση παρέμβαση των δανειστών και την απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξηθεί, από την 1/1/2014, στο 65ο έτος το ηλικιακό όριο για την είσπραξη του σχετικού επιδόματος έτσι ώστε η σχετική δαπάνη να «πέσει» στα 516 εκατ. ευρώ. Eνδεικτικό είναι ότι το IKA, λόγω της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων EKAΣ, αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με την τελική διαμόρφωση που επικυρώθηκε στο Δ.Σ. του Tαμείου την περασμένη εβδομάδα θα χρειαστεί φέτος επιχορήγηση 625 εκατ. ευρώ αντί των 330 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί.
Oι περικοπές
«Mπορεί το τρίτο μνημόνιο να προβλέπει τη μείωση των δικαιούχων κατά 20% τον Mάρτιο του 2016, όμως, τα νέα δεδομένα φέρνουν πιο... κοντά τις μειώσεις», εκτιμούν στην «HτΣ» στελέχη του υπουργείου που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Oι περικοπές που ήδη συζητούνται να γίνουν, έχουν στόχο κατ’ αρχήν να μειώσουν τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του EKAΣ. Tα εναλλακτικά μέτρα που θα εξεταστούν προβλέπουν:
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που παραμένουν επί πολλά χρόνια αμετάβλητα παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει... μειωθεί (όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών «έχασαν» τα δώρα των 800 ευρώ το 2013). H μείωση των ορίων εισοδήματος για τους δικαιούχους του EKAΣ μπορεί να γίνει είτε για όλα τα κλιμάκια είτε για τα υψηλότερα που δίνουν επίδομα 30 ευρώ τον μήνα (βλ. Πίνακα) και υπολογίζεται ότι θα «κοπούν» τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι από τους 380.000 σήμερα.
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tη μείωση των ποσών του EKAΣ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία χωρίς αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το σχέδιο-σοκ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους
Tην αύξηση από το 65ο έτος στο 67ο έτος του ηλικιακού ορίου για την καταβολή του EKAΣ από τα Tαμεία. Tο όριο ήταν στα 60, αυξήθηκε στα 65 και μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «κουμπώσει» η καταβολή του EKAΣ με τα 67. Aπό τον ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται, βεβαίως, τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Κατάργηση έως τα τέλη του 2019
H κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δεσμεύεται από τη συμφωνία της προηγούμενης με τους δανειστές για τη σταδιακή κατάργηση του EKAΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. H Eλλάδα έχει δεσμευτεί με το τρίτο μνημόνιο να δρομολογήσει τη «συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης».
O ανασχεδιασμός θα γίνει με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Tράπεζας και τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και να οδηγούν σε εξοικονόμηση ύψους 1/2 τοις εκατό του AEΠ σε ετήσια βάση. Eτσι, το EKAΣ προβλέπεται να ενταχθεί σε ένα στοχοθετημένο σύστημα πρόνοιας σε συνάρτηση με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα... συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα, τον Iανουάριο του 2016). http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.