Από τους 12 νεκρούς του Charlie Hebdo στη «ματωμένη Παρασκευή» της Γαλλίας



Δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από τότε που η Γαλλία πάγωσε
εξαιτίας του πρώτου σοβαρού τρομοκρατικού χτυπήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο νεκροί αστυνομικοί) και επτά τραυματίες. Την επίθεση ακολούθησε ενεργοποίηση του αντιτρομοκρατικού σχεδίου Plan Vigipirate. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση "Αλλάχ Ακμπάρ", δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.
Μεταξύ των νεκρών είναι οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu και Wolinski, καθώς και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς. Η επίθεση είναι η πλέον πολύνεκρη στη Γαλλία μετά από αυτή στο τραίνο της γραμμής Στρασμπούρ-Παρίσι στις 18 Ιουνίου 1961 με 28 νεκρούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αελγερίας.
Από τους 12 νεκρούς του Charlie Hebdo στη «ματωμένη Παρασκευή» της Γαλλίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητας. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες.
Στη χώρα κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο στην Αλγερία και όλοι μιλούν για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τους 12 νεκρούς του Charlie Hebdo στη «ματωμένη Παρασκευή» της Γαλλίας
Σχολιαστές έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις μιλώντας για εικόνες που θυμίζουν τη  Βομβάη του 2008 ή ακόμη και τους Δίδυμους Πύργους. Άλλοι θυμήθηκαν τη σφαγή στο Μπεσλάν και πάντως όλοι βλέπουν το τέρας της τρομοκρατικής απειλής να δείχνει τα ματωμένα δόντια του απειλώντας όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Τον Αύγουστο σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμένο Μαροκινό άνδρα προτού η Γηραιά Ήπειρος θρηνήσει για άλλη μία τραγωδία.
Τον Ιούνιο, παρόλο που όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για μεμονωμένη επίθεση με προσωπικά κίνητρα, ο αποκεφαλισμός διευθυντή εταιρείας στη Λυών ανέβασε ξανά δραματικά την ένταση αφού υπήρχε η σκιά του Ισλαμικού Κράτους.
Το αιματοκύλισμα του Νοέμβρη έρχεται καθώς η χώρα, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι. http://www.imerisia.gr