Ολοι οι πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Αυξήσεις από 15 έως 90 ευρώ

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση την τροπολογία για τα τέλη κυκλοφορίας με τα οποία
προκύπτουν αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες.
Ετσι, αυξήσεις από 15 έως και 90 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας του 2016, για αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας καθώς και αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού που κυκλοφόρησαν  από το 2006 και μετά, αλλά και μειώσεις από 15 έως και 90 ευρώ για αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2005 και νωρίτερα φέρνει η τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Για πρώτη φορά καθιερώνονται τέλη κυκλοφορίας για τα υβριδικά οχήματα και μοτοσικλέτες 1.549 έως 1.929 κυβικών εκατοστών, τα οποία ορίζονται στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.
Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για τις μειώσεις που θα δουν οι ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ., μειώσεις που ωστόσο δεν είναι ικανές να... συγκρατήσουν ένα νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων.
Τρεις είναι οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα Ι.Χ.
Οσα έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως το 2000, όσα έχουν ταξινομηθεί από το 2001-2005 και  όσα ταξινομήθηκαν από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.
Στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν μικρότερα τέλη.
Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη (0-100 γρ. διοξειδίου) περιορίζεται στα 90 γρ. διοξειδίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ. Ουσιαστικά μειώνεται το όριο για την ατέλεια, δηλαδή τα μηδενικά τέλη θα ισχύουν μόνο για τα Ι.Χ. από 90 γραμμάρια και κάτω.
Αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:




Για επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά τα ετησίως επιβαλλόμενα τέλη κυκλοφορίας βάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τροποποιούνται ως εξής:
http://www.imerisia.gr/