ΝΕΟ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΠΟ 5% ΩΣ 20% ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ – Επανυπολογισμός των αποδοχών για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% ως 20% δείχνουν τα σενάρια που
επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τον επανυπολογισμό των αποδοχών που λαμβάνουν ...
σήμερα 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, ύστερα και από το «βέτο» που έθεσε χθες η πλευρά των δανειστών να εφαρμοστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στον επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε η μέση σύνταξη σε μισθό 1.450 ευρώ να πέφτει κάτω από 800 ευρώ.
Η ξαφνική ανατροπή, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, αναθεωρεί τις αρχικές επιδιώξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης καθώς οι περικοπές θα είναι υψηλότερες από αυτές που υπολογιζόταν αρχικά.
Πρακτικά οι δανειστές θέλουν μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο 55% του μισθού, ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και οι συντάξεις έπεφταν ως το 60% του μισθού.
Το σχέδιο των αλλαγών, δε, όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα, θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Αρμόδια στελέχη είπαν ότι ο υπουργός δεν θα αναφερθεί σε νούμερα, αλλά στους άξονες του νέου νομοσχεδίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα.
Το ενδιαφέρον από τις επικείμενες ρυθμίσεις εστιάζεται κυρίως στις επερχόμενες μειώσεις και στον τρόπο που θα γίνουν από τον Ιανουάριο του 2016.
Η βάση υπολογισμού των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα 384 ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θα είναι από το 2016 το κατώτατο εγγυημένο από το κράτος όριο σύνταξης για όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, και από εκεί και πάνω το υπόλοιπο τμήμα σύνταξης θα έχει περικοπές ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό βίο.
Στην πράξη το νέο σύστημα θα θεωρεί ότι από τα 1.200 ευρώ σύνταξης για κάποιον που αποχώρησε με 35 έτη, τα 384 ευρώ αντιστοιχούν στην εθνική κατώτατη σύνταξη και τα υπόλοιπα 816 ευρώ στη σύνταξη βάσει των ετών ασφάλισης και των εισφορών που κατέβαλε. Με τον επανυπολογισμό θα μπουν νέοι συντελεστές που θα καθορίσουν πιο κάτω τα 816 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το μισθό, τις εισφορές αλλά και την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων από τον εργασιακό βίο.
financialbox.gr