Συντάξεις: Ξεκινά το «κούρεμα» με μείωση έως 50% στο μέρισμα 250 χιλιάδων συνταξιούχων

Πράσινο φως για να προχωρήσει με αναλογιστική μελέτη στον
επανυπολογισμό όλων των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 250.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, πήρε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η εξέλιξη αυτή θα φέρει κλιμακωτό ψαλίδι που θα ξεκινά από 20% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από το Δημόσιο και πήραν το μέρισμα άνω των 60 ή 65 ετών, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50 το κούρεμα του μερίσματος θα φτάσει μέχρι και το 50%.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο και το μέρισμα να αρχίσει να καταβάλλεται όχι κατά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά από μια ηλικία και μετά, π.χ το 60ό έτος, ή να καταβάλλεται εξαρχής ένα πολύ μικρό ποσό που θα αυξάνει ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος που βγήκε στη σύνταξη στα 55 θα παίρνει το 50% του μερίσματος, όταν θα φτάνει τα 60 θα παίρνει το υπόλοιπο 25% και στα 67% το υπόλοιπο 25%.
Το Ταμείο έχει έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ και μετά βίας πλήρωσε τα μερίσματα στο τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις περισσότερες απώλειες από τον επανυπολογισμό των 250.000 μερισμάτων θα έχουν όσοι λαμβάνουν άνω των 500 ευρώ ενώ μικρότερες θα είναι οι περικοπές για όσους βρίσκονται στα κατώτατα όρια με ποσά της τάξης των 90 ως 120 ευρώ το μήνα.
Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου ασφαλιστικού με την αναζήτηση ισοδύναμων. Αν αυτά δεν βρεθούν τότε θα υπάρξει γενναίο κούρεμα στις επικουρικές έως 8%
Τα τρία κριτήρια, πάντως, για τη μείωση στις συντάξεις είναι:
Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.http://www.imerisia.gr/