ΠΕΦ: Διαλύεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Για διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση των απαιτήσεων των δανειστών σε ότι αφορά τις τιμές των φαρμάκων προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
«Η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό,τι αφορά την
πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΕΦ.
Όπως εξηγεί, η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον την απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών.
«Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.
Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα "προαπαιτούμενα" των δανειστών», επισημαίνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και συμπληρώνουν ότι οδηγεί σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ΠΕΦ, «η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα».
Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας καλεί την ύστατη στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου «να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση».
Όπως σημειώνει, «η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας.
Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή».
Πηγή:  enikonomia.gr