Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος: Γνωρίστε τα συμπτώματα

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος, που βρίσκεται στο πίσω μέρος της
κοιλιάς και συγκεκριμένα στην «αγκαλιά» του δωδεκαδακτύλου, στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι και αρχίζει το λεπτό έντερο. Έχει μήκος περίπου 15 cm και σχήμα αχλαδιού.
Ο ρόλος του στο πεπτικό σύστημα είναι η έκκριση του παγκρεατικού υγρού, το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
Στο πάγκρεας καταλήγουν κλάδοι νεύρων προσαγωγούς αισθητικούς κλάδους του νευρικού συστήματος οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στον πόνο. Αυτό εξηγεί τον έντονο πόνο που συνοδεύει παθήσεις του οργάνου, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 12ος συνηθέστερος καρκίνος παγκοσμίως, καθώς κι εκείνος με το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε 13η Νοεμβρίου, σας παρουσιάζουμε τα συμπτώματα ανάλογα με το είδος των κυττάρων του παγκρέατος που πλήττονται από τον καρκίνο, δηλαδή τα κύτταρα του ενδοκρινούς ή του εξωκρινούς αδένα, όπως τα παραθέτει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας μοιάζουν με εκείνα της χρόνιας παγκρεατίτιδας, μόνο που η εξέλιξή τους είναι πιο γρήγορη. Επίσης, είναι όμοια με τα συμπτώματα άλλων ακίνδυνων ασθενειών και παθήσεων, για το λόγο αυτό μην πανικοβάλλεστε. Επισκεφθείτε το γιατρό, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση της κατάστασής σας.
Συμπτώματα του καρκίνου του εξωκρινούς αδένα του παγκρέατος
 • Ίκτερος
 • Πολύ σκούρο ή πολύ ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα
 • Φαγούρα στο δέρμα
 • Πόνος στην κοιλιά ή στη μέση
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη
 • Διαταραχές της πέψης (δυσκολία μεταβολισμού των λιπαρών)
 • Ναυτία και τάση προς έμετο
 • Διόγκωση της χοληδόχου κύστης
 • Σχηματισμός θρόμβου κυρίως στα κάτω άκρα
Συμπτώματα του καρκίνου του ενδοκρινούς αδένα του παγκρέατος
 • Γαστρίνωμα: Παράγεται μεγάλη ποσότητα οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται έλκη, πόνος, ναυτία και απώλεια όρεξης.
 • Γλυκαγόνωμα: Παράγεται μεγάλη ποσότητα γλυκαγόνης που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων διαβήτη, όπως έντονη δίψα, πείνα, συχνουρία και εξανθήματα στο δέρμα.
 • Ινσουλίνωμα: Παράγεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να εκδηλώνεται αδυναμία, σύγχυση, εφίδρωση και ταχυπαλμία και τάση λιποθυμίας.
 • Σωματοστατίνωμα: Παράγεται αυξημένη ποσότητα σωματοστατίνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση άλλων ορμονών. Συνήθη συμπτώματα είναι η διάρροια, οι διαταραχές της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, η έντονη δίψα, η πείνα, η συχνουρία και τα εξανθήματα στο δέρμα.
Διάγνωση
Ο όγκος εντοπίζεται συνήθως στην κεφαλή του παγκρέατος (60%), στο σώμα και την ουρά (12%) ή και σε ολόκληρο το πάγκρεας (10%) αλλά και στο φύμα του Vater (5,5%) και προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες από τις γυναίκες. Η βιολογική συμπεριφορά του όγκου χαρακτηρίζεται από ταχεία επέκταση και διήθηση των παρακείμενων ιστών και οργάνων.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι δύσκολη, επειδή η νόσος είναι ασυμπτωματική και τα αρχικά συμπτώματα ασαφή.
Αποφασιστική διαγνωστική αξία έχει το υπερηχογράφημα, η ολόσωμη αξονική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα, η διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία και η ενδοσκοπική αναστροφή χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP).
Θεραπεία
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, ριζική ή παρηγορητική, εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και το σημείο που εντοπίζεται ο όγκος. Χειρουργική επέμβαση και ολοκληρωτική αφαίρεση του όγκου συνίσταται σε ασθενείς που είναι σε καλή φυσική κατάσταση και αρκετά υγιής, στους οποίους ο όγκος είναι ακόμη αρκετά μικρός.
Η πενταετής επιβίωση μετά του ριζικού τύπου εγχείρησης είναι γύρω στο 7%. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πολύ συχνές, αγγίζοντας σχεδόν το 70%, με συνηθέστερες, ανάλογα με τη συχνότητα που παρουσιάζονται, το παγκρεατικό συρίγγιο, την ενδοκοιλιακή συλλογή, την ατελεκτασία ή πνευμονία, τη μετεγχειρητική παγκρεατίτιδα, την αιμορραγία και τη διαφυγή από χολοπεπτική ή γαστρονηστιδική αναστόμωση.
Εάν ο καρκίνος είναι είτε πολύ προχωρημένος, είτε έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, ο σκοπός της θεραπείας είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να συρρικνωθεί ο όγκος και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του και όχι για ιαθεί ο ασθενής. http://www.altsantiri.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.