Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντέχει και νέες μειώσεις μισθών.

Η εσωτερική υποτίμηση μέσα από τη μείωση μισθών και τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες δεν οδηγεί πουθενά εάν δεν συνοδεύεται από χαλαρή νομισματική πολιτική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που εστιάζει στις επιπτώσεις της «συγκράτησης των μισθών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης από τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από την κρίση χρέους στην
Ευρωζώνη, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σοβαρές επιπτώσεις
H νομισματική χαλάρωση, μια επιλογή που δεν έχει η Ελλάδα ούτε είχαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να εξέλθουν πιο ομαλά από την κρίση χρέους, παίζει κρίσιμο ρόλο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την επίπονη συγκράτηση των μισθών, καταλήγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε πρόσφατη έρευνα. Επί της ουσίας, το Ταμείο τονίζει σε μελέτη που ανάρτησε στο blog του πως δίχως τη στήριξη μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι επιπτώσεις από την εσωτερική υποτίμηση είναι αρνητικές για την οικονομία. Αυτό αντανακλάται σήμερα από τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Στα μέτρα νομισματικής στήριξης, το ΔΝΤ περιλαμβάνει τις αγορές τίτλων ή κρατικών ομολόγων, την επανόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και τη στήριξη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν και η πτώση των μισθών μπορεί να μειώνει τα έξοδα μιας εταιρείας και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών σε μια χώρα, οδηγεί παράλληλα σε αύξηση του πραγματικού κόστους δανεισμού, δηλαδή των επιτοκίων. «Η συγκράτηση των μισθών μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά εάν τα ονομαστικά επιτόκια δεν προσαρμοστούν ανάλογα, τότε αυξάνονται τα πραγματικά επιτόκια, οδηγώντας σε μείωση κατανάλωσης και επενδύσεων». Τα πραγματικά επιτόκια διαφέρουν από τα ονομαστικά διότι δεν ενσωματώνουν τον πληθωρισμό, δηλαδή τον ρυθμό αύξησης –ή μείωσης– των μισθών και των τιμών. Το Ταμείο προσθέτει πως οι επιπτώσεις επιδεινώνονται όταν η νομισματική πολιτική έχει περιοριστεί σε μηδενικά επιτόκια και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, σε μεμονωμένη βάση.
Αργησε η ΕΚΤ
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ΕΚΤ καθυστέρησε στην εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα αγοράς τίτλων 1,1 τρισ. ευρώ για την ενίσχυση του πληθωρισμού υιοθετήθηκαν αυτόν τον Μάρτιο, δηλαδή αφού χώρες-μέλη ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο είχαν ολοκληρώσει επίπονες πολιτικές λιτότητας υπό τις πιέσεις της τρόικας χωρίς νομισματική στήριξη. Το ΔΝΤ αναφέρεται, επίσης, στις επιπτώσεις της εσωτερικής υποτίμησης στο χρέος των νοικοκυριών. «Η συγκράτηση των μισθών μπορεί να αυξήσει, επίσης, το πραγματικό χρέος των νοικοκυριών και να επηρεάσει την κατανάλωση των εισαγόμενων προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκοινωνούντα δοχεία
Το Ταμείο υποστηρίζει στην έκθεση ότι η εσωτερική υποτίμηση, η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη θα πρέπει να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία για να υπάρχει δυναμική ανάκαμψη. Στη μελέτη διευκρινίζει πως ουδέποτε εφαρμόστηκε η εσωτερική υποτίμηση στα προγράμματα στήριξης έτσι όπως θεωρείται αποτελεσματική από τον ίδιο τον οργανισμό. Η συμβουλή του ΔΝΤ στα προγράμματα της Ευρωζώνης εστίαζε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης.
Πηγή: Καθημερινή
Από:  enikonomia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου