Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντέχει και νέες μειώσεις μισθών.

Η εσωτερική υποτίμηση μέσα από τη μείωση μισθών και τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες δεν οδηγεί πουθενά εάν δεν συνοδεύεται από χαλαρή νομισματική πολιτική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που εστιάζει στις επιπτώσεις της «συγκράτησης των μισθών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης από τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από την κρίση χρέους στην
Ευρωζώνη, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σοβαρές επιπτώσεις
H νομισματική χαλάρωση, μια επιλογή που δεν έχει η Ελλάδα ούτε είχαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να εξέλθουν πιο ομαλά από την κρίση χρέους, παίζει κρίσιμο ρόλο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την επίπονη συγκράτηση των μισθών, καταλήγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε πρόσφατη έρευνα. Επί της ουσίας, το Ταμείο τονίζει σε μελέτη που ανάρτησε στο blog του πως δίχως τη στήριξη μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι επιπτώσεις από την εσωτερική υποτίμηση είναι αρνητικές για την οικονομία. Αυτό αντανακλάται σήμερα από τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Στα μέτρα νομισματικής στήριξης, το ΔΝΤ περιλαμβάνει τις αγορές τίτλων ή κρατικών ομολόγων, την επανόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και τη στήριξη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν και η πτώση των μισθών μπορεί να μειώνει τα έξοδα μιας εταιρείας και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών σε μια χώρα, οδηγεί παράλληλα σε αύξηση του πραγματικού κόστους δανεισμού, δηλαδή των επιτοκίων. «Η συγκράτηση των μισθών μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά εάν τα ονομαστικά επιτόκια δεν προσαρμοστούν ανάλογα, τότε αυξάνονται τα πραγματικά επιτόκια, οδηγώντας σε μείωση κατανάλωσης και επενδύσεων». Τα πραγματικά επιτόκια διαφέρουν από τα ονομαστικά διότι δεν ενσωματώνουν τον πληθωρισμό, δηλαδή τον ρυθμό αύξησης –ή μείωσης– των μισθών και των τιμών. Το Ταμείο προσθέτει πως οι επιπτώσεις επιδεινώνονται όταν η νομισματική πολιτική έχει περιοριστεί σε μηδενικά επιτόκια και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, σε μεμονωμένη βάση.
Αργησε η ΕΚΤ
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ΕΚΤ καθυστέρησε στην εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα αγοράς τίτλων 1,1 τρισ. ευρώ για την ενίσχυση του πληθωρισμού υιοθετήθηκαν αυτόν τον Μάρτιο, δηλαδή αφού χώρες-μέλη ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο είχαν ολοκληρώσει επίπονες πολιτικές λιτότητας υπό τις πιέσεις της τρόικας χωρίς νομισματική στήριξη. Το ΔΝΤ αναφέρεται, επίσης, στις επιπτώσεις της εσωτερικής υποτίμησης στο χρέος των νοικοκυριών. «Η συγκράτηση των μισθών μπορεί να αυξήσει, επίσης, το πραγματικό χρέος των νοικοκυριών και να επηρεάσει την κατανάλωση των εισαγόμενων προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκοινωνούντα δοχεία
Το Ταμείο υποστηρίζει στην έκθεση ότι η εσωτερική υποτίμηση, η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη θα πρέπει να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία για να υπάρχει δυναμική ανάκαμψη. Στη μελέτη διευκρινίζει πως ουδέποτε εφαρμόστηκε η εσωτερική υποτίμηση στα προγράμματα στήριξης έτσι όπως θεωρείται αποτελεσματική από τον ίδιο τον οργανισμό. Η συμβουλή του ΔΝΤ στα προγράμματα της Ευρωζώνης εστίαζε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης.
Πηγή: Καθημερινή
Από:  enikonomia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.