ΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ''ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ'' ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ...

Το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Telegraph δίνει από τον...
τίτλο τον πολεμικό χαρακτήρα που έχει δώσει...
το χαλούμι στις γαστρονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Βρετανία. «Κάτω τα χέρια από το χαλούμι μας» είναι ο τίτλος της αγγλικής εφημερίδας, η οποία στο ρεπορτάζ που έχει κάνει εκφράζει την έντονη αντίθεση των Βρετανών παραγωγών «χαλουμιού» ενάντια στην απόφαση της ΕΕ να ανακηρύξει το Κυπριακό χαλούμι ως προστατευόμενο προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Κάτι που σημαίνει ότι μόνο το κυπριακό χαλούμι είναι το αυθεντικό, και αυτό που δικαιούται να φέρει την συγκεκριμένη ονομασία σε όλο τον κόσμο.


Οι Βρετανοί παραγωγοί πάντως δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την απόφαση της ΕΕ, καθώς υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι κατασκευάζουν τυρί χαλούμι, και μάλιστα καλύτερης ποιότητας από το κυπριακό, γιατί όπως υποστηρίζουν αρκετοί από αυτούς, οι Κύπριοι βάζουν και αγελαδινό γάλα στο δικό τους τυρί, την στιγμή που οι Βρετανοί επιμένουν να χρησιμοποιούν μόνο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα (ή ανάμειξη και των δύο).

Οι Βρετανοί έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να έχουν ενστάσεις έναντι της απόφασης της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς παράγουν πάνω από 400 τόνους χαλουμιού. Γι' αυτό τον λόγο το Υπουργείο Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της χώρας, κατέθεσε επίσημη αίτηση αναίρεσης της απόφασης για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, ελπίζοντας σε μία επανεξέταση του θέματος από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν οι ενώσεις τους, το να αλλάξουν ονομασία θα ήταν καταστροφικό για τα προϊόντα τους, αφού με την συγκεκριμένη ένδειξη τα γνωρίζουν οι αγοραστές στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας και όχι με κάποια άλλη ονομασία που θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν.

Η απόφαση πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναιρεθεί. Όχι μόνο γιατί η Κύπρος είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλουμιού στον κόσμο (πάνω από 13.000 τόνοι ετησίως), με το συγκεκριμένο τυρί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα είδη της χώρας.

Αλλά και γιατί με αφορμή το συγκεκριμένο τυρί, οι δύο κοινότητες της Κύπρου κατάφεραν να έρθουν σε μια συμφωνία, με την «διπλωματία του χαλουμιού» να χαιρετίζεται από όλους στην Ευρώπη (και κυρίως από τον Γιούνκερ) ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φανεί πως το Κυπριακό έχει και άλλους τρόπους να φθάσει σε μία λύση πέραν της πολιτικής. http://fimotro.blogspot.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Εσείς γνωρίζετε τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου...

Άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon στο Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την Ελλάδα

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Ποιος πλανήτης κυβερνά το ζώδιό σου και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι πλανήτες στο ωροσκόπιό σου...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Ποια αθλήματα παρατείνουν τη ζωή περισσότερο

Ο μέγας μύθος της ακυβερνησίας...

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων