Έρχεται δημοτικός φόρος για την κατασκευή σχολείων; – Ποιος δήμος τον θεσπίζει

Ειδικό τέλος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ στους δημότες του για την ανέγερση
σχολικών μονάδων αποφάσισε ο δήμος.. Ωραιοκάστρου. Το τέλος ανέρχεται σε 0,30 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, αφορά κάθε ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται να κυμανθεί σε 30 ευρώ για ένα σπίτι 100 τμ κατ’ έτος. Ωστόσο έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πολίτες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και υπερψηφίστηκε από την δημοτική αρχή του δημάρχου Αστέριου Γαβότση και ψηφίστηκε στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ προκαλώντας και τις ανάλογες αντιδράσεις σε πολίτες που κάνουν λόγο για νέο χαράτσι. Παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί παλαιότερα κι από τον τότε δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη ωστόσο οι αντιδράσεις εκεί ήταν λιγότερες συνεπεία και της οικονομικής κατάστασης που υπήρχε το 2011.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από τη νέα χρονιά εφόσον η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στην οποία έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει, ούτως ή άλλως, η αντιπολίτευση με προεξάρχοντα τον επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Έντονη είναι η αντίδραση και από τον εμπορικό κόσμο. Με επιστολή προς τον δήμαρχο Α. Γαβότση ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου τονίζει ότι “η αύξηση του δημοτικού φόρου (συν 33%), δεδομένου του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο καθένας χωριστά και σε συνάρτηση όλοι μαζί, θα οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις στη μη ικανότητα ανταπόκρισης των οικονομικών απαιτήσεών της. Στη δίνη της εποχής αναμέναμε ο Δήμος αφουγκραζόμενος την κατάσταση, να γίνει σύμμαχος ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όλοι αξιοπρεπώς στις οδυνηρές απαιτήσεις της εποχής. Παρακαλούμε πολύ να επανεξετάσετε την απόφαση σας αυτή ως ένα μικρό δείγμα κατανόησης των επαγγελματιών και μη του Ωραιοκάστρου”, καταλήγει η επιστολή.
http://www.aftodioikisi.gr/