Τέλειοι κοιλιακοί… με πέντε τροφές!

Όταν πρόκειται να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι δε φτάνει μόνο η
καταμέτρηση των θερμίδων και οι επαναλήψεις στο γυμναστήριο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το φαγητό που καταναλώνετε.

Τα παρακάτω πέντε τρόφιμα σας βοηθούν να αποκτήσετε επίπεδους κοιλιακούς και συμβάλλουν επίσης στο να είστε πιο υγιείς και πιο αδύνατοι:

Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, ο καλύτερος τρόπος για να «μικρύνετε» τη μέση σας είναι να αντικαταστήσετε τους απλούς υδατάνθρακες από τη ζάχαρη αλλά και τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως για παράδειγμα το άσπρο ψωμί, με σύνθετους υδατάνθρακες και υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά.
Τα τρόφιμα με πορτοκαλί χρώμα βρέθηκε να είναι τα πιο αποτελεσματικά υποκατάστατα. Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σας κάνουν να αισθάνεστε κορεσμό για περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνης C και το βήτα-καροτένιο βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Καταναλώστε καρότα, πεπόνι και ροδάκινα που είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C καταναλώνοντας πορτοκάλια, φράουλες, αλλά και μούρα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ο χυμός φρούτων δεν είναι το ίδιο θρεπτικός όσο 'ολόκληρο' το φρέσκο φρούτο.

Άπαχο κρέας: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το 25% των ημερήσιων θερμίδων σας θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, επιλέγοντας άπαχες πηγές, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα για να κρατήσετε τις θερμίδες σε χαμηλά επίπεδα. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά είναι υψηλοί σε θερμίδες, οπότε καταναλώνετέ τους με μέτρο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου μια χούφτα την ημέρα. Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε κορεσμό, βοηθώντας στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους και τη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ξηροί καρποί: Σε μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 8.000 Αμερικανοί διαπιστώθηκε ότι το σελήνιο, γνωστό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, φάνηκε ότι βοηθά και στο να παραμένει χαμηλό το ποσοστό του κοιλιακού λίπους. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται επίσης ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Πολλές τροφές περιέχουν σελήνιο, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν προσλαμβάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα (55 mcg) ανά ημέρα. Οι καλύτερες πηγές σεληνίου είναι ξηροί καρποί κυρίως καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ξηροί καρποί, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του σεληνίου στον οργανισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη σεληνίου είναι να έχετε ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή σας.

Κρασί: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση, περίπου 1 μικρό ποτήρι, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση, προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από τη μέση στις γυναίκες. Ενώ ένα ποτήρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, με περισσότερα ποτήρια το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε πόντους γύρω από τη μέση σας.

Ψάρια: Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ «καλών» και «κακών» λιπαρών. Τρώγοντας καλά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα ω-3, είναι πιο εύκολο να παραμείνετε λεπτοί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τα «καλά» λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ενώ τα «κακά» λιπαρά οξέα, όπως τα κορεσμένα και τα trans βρίσκονται στο βούτυρο, το λίπος και προσυσκευασμένα κέικ και κουλουράκια.

Κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές θα αποκτήσετε τους καλλίγραμμους κοιλιακούς, που πάντα ονειρευόσασταν!

Πηγή: iatronet.gr