Παυλόπουλος: Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί και πρέπει να αυξηθούν

«Παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προκόπης Παυλόπουλος το γεγονός ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να αξιολογείται έτσι ώστε καθένας να μπορεί να αποδώσει αυτό το οποίο είναι σε θέση ν' αποδώσει» και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει την απαιτούμενη αξιολόγηση από πολύ παλιά. Δεν μιλάω ούτε για τώρα, ούτε για τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο, είναι μια παθολογία και παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης το ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ"».
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους που λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ προσωπικό.
«Είναι μεγάλο λάθος σχετικά με τον δημόσιο τομέα. Θα το επαναλαμβάνω κουραστικά, πέρα από τις μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι αυτό που είχαμε ως πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στις σωστές θέσεις», τόνισε ο Πρόεδρος και προσέθεσε: «Δεν είχαν λειτουργήσει τα ζητήματα των μετατάξεων, γιατί δεν επιτρεπόντουσαν οι μετατάξεις, με την ευχέρεια εκείνη που έπρεπε να επιτρέπονται. Με αποτέλεσμα, σε ορισμένες υπηρεσίες να είναι πολλοί άνθρωποι, σε άλλες καθόλου. Και αυτό οδηγούσε στην εικόνα ότι έχουμε πληθώρα προσωπικού». Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να σταματήσουν και ευχήθηκε η μεταρρύθμιση που θα γίνει να οδηγηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίζουν αυτό που αποκαλούμε συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί σε κάθε Δημοκρατία η πολιτική ασυνέχεια είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά ισοφαρίζεται, σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας του Κράτους, από μια Δημόσια Διοίκηση, η οποία μπορεί να εξασφαλίζει -πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- τη συνέχεια αυτή. Άρα, οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και το προσωπικό της, πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς αυτήν την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις σε προσωπικό, γιατί είναι πια υποστελεχωμένο σε δραματικό επίπεδο. Αντιθέτως, ανέφερε, θα χρειασθούμε αρκετό κόσμο. «Βεβαίως, όχι όσο αριθμητικά ήταν παλαιότερα, αλλά αλλιώς κατανεμημένο. Με βάση τις ειδικότητές του, με βάση τις ανάγκες και ούτω καθεξής. Και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή όλη η πολιτική να υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού, που δουλεύει στον δημόσιο τομέα, το οποίο δυναμικό είναι και πολύ καλού επιπέδου πλέον» ανέφερε.
Τόνισε, επίσης, ότι έχουμε ένα Δημόσιο που έχει και ειδικότητες, και μεταπτυχιακά, και διδακτορικά, και τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που έχει παράξει αρκετά στελέχη. «Έχουμε δηλαδή ένα ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουμε σοβαρή δουλειά και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Νομίζω ότι είναι βασικό κομμάτι της πολιτικής που πρέπει να έχουμε για μια Δημόσια Διοίκηση καλή στην Ελλάδα».
Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλο το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση: αξιολόγηση, επιλογές προϊσταμένων και διευθυντών, στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, όπως σημείωσε. http://www.imerisia.gr/