Αναθεωρούν τη Σένγκεν - Όλοι θα παρακολουθούνται όλοι θα καταγράφονται με chip στα διαβατήρια.

Ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από τους οποίους δε θα εξαιρούνται οι ευρωπαίοι υπήκοοι, αποφάσισαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην έκτακτη σύνοδο που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Έρχονται τα βιομετρικά διαβατήρια με chip.
Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ευρωπαίοι
υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη μέλη «δεσμεύονται να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαμβάνουν της ελευθερίας της μετακίνησης».
Αν και η θέση αυτή δεν έχει ακόμα (13.00 τοπική ώρα) υιοθετηθεί επισήμως, υπάρχει συναίνεση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Παρόμοια απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, όμως δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.
Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ, όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Σένγκεν, υπογράμμισε.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί πρότειναν ουσιαστικά μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, η οποία θα επιτρέπει την πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών, αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου, σύμφωνα με πολλές πηγές.
Τα βιομετρικά διαβατήρια, αποθηκεύουν όλες τις πληροφορίες σε ένα chip, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του διαβατηρίου.


Πηγή:  newsbomb.gr