Tσεκούρι και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ-Μειώσεις από 150 έως 250 ευρώ

Η κυβέρνηση με ανοιχτή ακόμα τη διαπραγμάτευση και τα σχέδια ισοδύναμων μέτρων
στον αέρα αφού δεν έχουν εγκριθεί από τους δανειστές, προωθεί μετ' επιτάσεως την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών ορίων, ενώ αν όλα τα ισοδύναμα απορριφθούν αναγκαστικά θα βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επανα-υπολογισμού τους με έναν ενιαίο συντελεστή.

Από αυτό αναμένεται να προκύψουν μειώσεις έως 20% στις κύριες συντάξεις ενώ προλειαίνεται το έδαφος για μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές 6%-7% ,στα εφάπαξ (έως 8%) καθώς και για τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους.
Με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό συνδέθηκε με την αξιολόγηση του Ιανουαρίου τυπικά το «φλέγον» νομοσχέδιο θα μπορούσε να προωθηθεί στη βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου.
Ουσιαστικά ζητούν η βασική σύνταξη μετά το 2020 να αντιστοιχεί μόλις στο 48,51% του μισθού, ενώ η επικουρική να μην ξεπερνάει το 8,3%.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος έχει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη, καθώς μετά από 35 έτη ασφάλισης είχε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ με τα νέα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάει στα 750 μαζί με την επικουρική μετά το 2016 και στα 567 ευρώ μετά το 2020 και ως το 2060.
Ουσιαστικά με την κύρια σύνταξή του να μην ξεπερνάει τα 486 ευρώ όμως το ποσοστό αναπλήρωσης έχει πέσει κάτω από το μισό του συντάξιμου μισθού του. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο στους νέους συνταξιούχους, αλλά σε όλους άσχετα από το πότε συνταξιοδοτήθηκαν.
star.gr