Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τους αποκάλυψε και… μάζεψε 80 μηνύσεις! Η κόλαση μιας αδιάφθορης υπαλλήλου

Μετάνιωσε την ώρα που αποφάσισε να καταγγείλει συναδέλφους της, οικονομικούς επιθεωρητές του υπ. Οικονομικών, για κύκλωμα που έσβηνε πρόστιμα με το αζημίωτο, καθώς δεν είχε σκεφθεί την
κόλαση που θα βίωνε ακολούθως. Η υπάλληλος που τόλμησε τις τεκμηριωμένες καταγγελίες, που οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στην απαγγελία κατηγοριών για σωρεία κακουργημάτων, έκτοτε… σχεδόν ζει στα δικαστήρια. Οι μηνύσεις και οι αγωγές που έχει εισπράξει ξεπερνούν τις 80! Καθημερινά είναι υποχρεωμένη να παρίσταται σε κάποιο γραφείο ανακριτή ή σε κάποια δικαστική αίθουσα, όπου οι μηνύσεις σε βάρος της εκκρεμούν, ή να αντικρούει αγωγές που στρέφονται εναντίον της από όσους κατήγγειλε ως καταχραστές, όπως περιγράφει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Ακόμα και οι ανακριτές που χειρίζονται τη σοβαρότατη υπόθεση των οικονομικών επιθεωρητών (κατηγορούνται πολλοί από αυτούς ότι έσβηναν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια και άλλες φορολογικές παραβάσεις με το αζημίωτο) δεν μπορούν να προστατεύσουν την υπάλληλο που προχώρησε στις τεκμηριωμένες καταγγελίες. Η Εισαγγελία Διαφθοράς, από την πλευρά της, που ενδιαφέρθηκε για την «προστασία» της υπαλλήλου, δεν μπόρεσε να βρει κάποιο «νομικό πάτημα» για να την προστατεύσει. Αλλωστε, οι στατιστικές των δικαστικών αρχών για όσους τολμούν να αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς, καταθέτοντας τεκμηριωμένα και αξιόπιστα στοιχεία στις Αρχές, είναι μηδαμινές.
Οι περιπτώσεις αποκάλυψης –με στοιχεία– υποθέσεων διαφθοράς από άτομα που κινούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες (όπου εμφανίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς) και δεν σχετίζονται οι ίδιοι με αυτές, είναι μόνον δύο. Ενας υπάλληλος της ΔΕΗ, που στο παρελθόν τόλμησε να αποκαλύψει στις δικαστικές αρχές οικονομικές ατασθαλίες μέσα στην επιχείρηση, και μια δασάρχης στην Αττική, που έζησε κατόπιν τον δικό της γολγοθά για τις καταγγελίες της σχετικά με κύκλωμα καταπατήσεων σε περιοχές-φιλέτα του λεκανοπεδίου.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Η αδυναμία προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως λέγονται, οφείλεται, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, στη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας και κρίνεται ως ατελής. Ο σχετικός νόμος για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ψηφίστηκε στη χώρα μας μόλις το 2014. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις ισχύουν από τη δεκαετία του 1990 και καλύπτουν μεγάλο εύρος ποινικών αδικημάτων και συμπεριφορών.
Ο νόμος που ισχύει σήμερα στα «καθ’ ημάς», καλύπτει και προστατεύει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μόνον για υποθέσεις δωροδοκίας και δωροληψίας. Ειδικότερα, πρόσωπα, δημοσίους υπαλλήλους ή άλλους που αποκαλύπτουν υποθέσεις δωροδοκίας για πολιτικούς αξιωματούχους, δικαστές, άλλους δημοσίους λειτουργούς ή μεσάζοντες. Ομως για υποθέσεις που αφορούν άλλα εγκλήματα, όπως υπεξαιρέσεις, απάτες, απιστίες κ.ά, συνήθη σε υποθέσεις διαφθοράς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προσφέρει προστασία, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτους εκείνους που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και θέλουν να μιλήσουν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού περιπτώσεις υπαλλήλων που συνδράμουν τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις διαφθοράς και οι έρευνες σε σοβαρές υποθέσεις να βαλτώνουν και να μην προχωρούν. Το υπ. Δικαιοσύνης, αποδέκτης αιτημάτων όχι μόνον των εγχώριων δικαστικών αρχών αλλά και του ΟΟΣΑ και ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάγκη νομοθέτησης σχετικά με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία και να δοθεί προστασία σε μάρτυρες σε όλες τις υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς. Η ρύθμιση που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των συστάσεων διεθνών οργανισμών αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το Πάσχα.
Τονίζεται ότι η νέα ρύθμιση θα παρέχει προστασία σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και για άλλα αδικήματα, πλην της δωροδοκίας που ισχύει σήμερα, διευρύνοντας και τις δυνατότητες των δικαστικών αρχών για προστασία των μαρτύρων.
Μέχρι σήμερα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος προστατεύονται με αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών αρχών από μηνύσεις και αγωγές που εγείρουν εναντίον τους οι καταγγελλόμενοι, προβλέποντας μέτρα προστασίας της εργασίας τους, δεν απολύονται ούτε παραλείπονται στις προαγωγές, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταθέτουν ανωνύμως.
Πηγή: «Καθημερινή» – Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μάνδρου

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.