Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τους αποκάλυψε και… μάζεψε 80 μηνύσεις! Η κόλαση μιας αδιάφθορης υπαλλήλου

Μετάνιωσε την ώρα που αποφάσισε να καταγγείλει συναδέλφους της, οικονομικούς επιθεωρητές του υπ. Οικονομικών, για κύκλωμα που έσβηνε πρόστιμα με το αζημίωτο, καθώς δεν είχε σκεφθεί την
κόλαση που θα βίωνε ακολούθως. Η υπάλληλος που τόλμησε τις τεκμηριωμένες καταγγελίες, που οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στην απαγγελία κατηγοριών για σωρεία κακουργημάτων, έκτοτε… σχεδόν ζει στα δικαστήρια. Οι μηνύσεις και οι αγωγές που έχει εισπράξει ξεπερνούν τις 80! Καθημερινά είναι υποχρεωμένη να παρίσταται σε κάποιο γραφείο ανακριτή ή σε κάποια δικαστική αίθουσα, όπου οι μηνύσεις σε βάρος της εκκρεμούν, ή να αντικρούει αγωγές που στρέφονται εναντίον της από όσους κατήγγειλε ως καταχραστές, όπως περιγράφει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Ακόμα και οι ανακριτές που χειρίζονται τη σοβαρότατη υπόθεση των οικονομικών επιθεωρητών (κατηγορούνται πολλοί από αυτούς ότι έσβηναν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια και άλλες φορολογικές παραβάσεις με το αζημίωτο) δεν μπορούν να προστατεύσουν την υπάλληλο που προχώρησε στις τεκμηριωμένες καταγγελίες. Η Εισαγγελία Διαφθοράς, από την πλευρά της, που ενδιαφέρθηκε για την «προστασία» της υπαλλήλου, δεν μπόρεσε να βρει κάποιο «νομικό πάτημα» για να την προστατεύσει. Αλλωστε, οι στατιστικές των δικαστικών αρχών για όσους τολμούν να αποκαλύψουν υποθέσεις διαφθοράς, καταθέτοντας τεκμηριωμένα και αξιόπιστα στοιχεία στις Αρχές, είναι μηδαμινές.
Οι περιπτώσεις αποκάλυψης –με στοιχεία– υποθέσεων διαφθοράς από άτομα που κινούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες (όπου εμφανίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς) και δεν σχετίζονται οι ίδιοι με αυτές, είναι μόνον δύο. Ενας υπάλληλος της ΔΕΗ, που στο παρελθόν τόλμησε να αποκαλύψει στις δικαστικές αρχές οικονομικές ατασθαλίες μέσα στην επιχείρηση, και μια δασάρχης στην Αττική, που έζησε κατόπιν τον δικό της γολγοθά για τις καταγγελίες της σχετικά με κύκλωμα καταπατήσεων σε περιοχές-φιλέτα του λεκανοπεδίου.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Η αδυναμία προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως λέγονται, οφείλεται, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, στη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας και κρίνεται ως ατελής. Ο σχετικός νόμος για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ψηφίστηκε στη χώρα μας μόλις το 2014. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις ισχύουν από τη δεκαετία του 1990 και καλύπτουν μεγάλο εύρος ποινικών αδικημάτων και συμπεριφορών.
Ο νόμος που ισχύει σήμερα στα «καθ’ ημάς», καλύπτει και προστατεύει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μόνον για υποθέσεις δωροδοκίας και δωροληψίας. Ειδικότερα, πρόσωπα, δημοσίους υπαλλήλους ή άλλους που αποκαλύπτουν υποθέσεις δωροδοκίας για πολιτικούς αξιωματούχους, δικαστές, άλλους δημοσίους λειτουργούς ή μεσάζοντες. Ομως για υποθέσεις που αφορούν άλλα εγκλήματα, όπως υπεξαιρέσεις, απάτες, απιστίες κ.ά, συνήθη σε υποθέσεις διαφθοράς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προσφέρει προστασία, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτους εκείνους που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και θέλουν να μιλήσουν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού περιπτώσεις υπαλλήλων που συνδράμουν τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις διαφθοράς και οι έρευνες σε σοβαρές υποθέσεις να βαλτώνουν και να μην προχωρούν. Το υπ. Δικαιοσύνης, αποδέκτης αιτημάτων όχι μόνον των εγχώριων δικαστικών αρχών αλλά και του ΟΟΣΑ και ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάγκη νομοθέτησης σχετικά με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία και να δοθεί προστασία σε μάρτυρες σε όλες τις υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς. Η ρύθμιση που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των συστάσεων διεθνών οργανισμών αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το Πάσχα.
Τονίζεται ότι η νέα ρύθμιση θα παρέχει προστασία σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και για άλλα αδικήματα, πλην της δωροδοκίας που ισχύει σήμερα, διευρύνοντας και τις δυνατότητες των δικαστικών αρχών για προστασία των μαρτύρων.
Μέχρι σήμερα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος προστατεύονται με αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών αρχών από μηνύσεις και αγωγές που εγείρουν εναντίον τους οι καταγγελλόμενοι, προβλέποντας μέτρα προστασίας της εργασίας τους, δεν απολύονται ούτε παραλείπονται στις προαγωγές, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταθέτουν ανωνύμως.
Πηγή: «Καθημερινή» – Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μάνδρου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.