Ερευνα: Πρωταθλήτρια η Bild στον κιτρινισμό κατά της Ελλάδας

Σύμφωνα με έρευνα του -προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα- ιδρύματος Χανς-Μπέκλερ η ενημέρωση των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική
οικονομική κρίση συχνά δεν ήταν αντικειμενική και υπήρξε επιφανειακή, ενώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν κυρίως με αρνητικό τρόπο.
Όπως γράφει η σημερινή εφημερίδα του Βερολίνου «Tagespiegel», επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ εξέτασαν συνολικά 1.142 δημοσιεύματα διαφόρων γερμανικών εφημερίδων («Die Welt», «Bild», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Süddeutsche Zeitung» και της «Tageszeitung», και της ηλεκτρονικής σελίδας «Spiegel Online») του πρώτου εξαμήνου του 2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν αναλύθηκε ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρθρογράφοι ασχολήθηκαν πρωτίστως γενικά με το πρόγραμμα βοήθειας καθώς επίσης και με το παρεπόμενο θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε πολλά άρθρα τα προς ανάλυσιν θέματα, δεν κατονομάζονταν σαφώς, ενώ αντιθέτως γινόταν λόγος πολύ συχνά για ενδεχόμενο Grexit ως πιθανή συνέπειά τους. Μια σε βάθος ανάλυση περιείχαν μόνο λίγα άρθρα, κατά τους συντάκτες της έρευνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε ποσοστό 26% τα άρθρα περιείχαν γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Μόνο 16% εκφράστηκε θετικά και 39% ουδέτερα.
Στη εφημερίδα «Bild» δεν βρέθηκε ούτε ένα άρθρο το οποίο να περιέχει κάποια θετική τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Στην εφημερίδα «Die Welt» τα αρνητικά άρθρα ανέρχονταν σε 60%, στη «Süddeutsche Zeitung» σε 49%, στο «Spiegel Online» 35%, και στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε 33%. Η αριστερή-εναλλακτική «Tageszeitung» ήταν η μοναδική εφημερίδα της έρευνας στην οποία τα αρνητικά και θετικά άρθρα για την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονταν στο ίδιο ποσοστό (23,9%). Στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπερίσχυαν τα ουδέτερα άρθρα.
Ποιοτικά δημοσιογραφικά κριτήρια όπως η ισορροπημένη προσέγγιση και η ουδετερότητα δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα υπόψη, διαπίστωσαν οι ερευνητές. http://www.imerisia.gr