Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μιας και η 25η Μαρτίου πλησιάζει η συνταγή για να φτιάξεις τον πιο πεντανόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά είναι σίγουρο ότι θα σου χρειαστεί!


Υλικά

Για τον μπακαλιάρο:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό ξαλμυρισμένο, 1 ποτήρι μπίρα, 1 αυγό κι 1 ασπράδι αυγού, 1 ποτήρι του νερού αλεύρι (κοσκινισμένο, δηλαδή να το έχεις περάσει πρώτα από σουρωτήρι για να μην κάνει σβόλους), λίγο αλάτι (ο μπακαλιάρος είναι παστό ψάρι, πρόσεξε μη το παρακάνεις και σου βγει «λύσσα»), πιπέρι (ποσότητα: κατά βούληση), μπόλικο λάδι (για το τηγάνισμα).

Για τη σκορδαλιά:
6 πατάτες (μετρίου μεγέθους), 6 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως, βασικά του πόσο σκορδάτη τη θες), χυμό μισού λεμονιού, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι, ενάμιση φλιτζάνι ελαιόλαδο, λίγο αλάτι.

Εκτέλεση

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου:
Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαρμύρισμα.
Αγόρασε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου γιατί, λόγω του ότι είναι πιο αφράτα από τα λεπτά ξαλμυρίζονται πιο εύκολα. Μια μέρα πριν τα ψήσεις αφαίρεσε την πέτσα τους και κόψε το φιλέτο σε τετράγωνα κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα σε ένα μπολ με αρκετό νερό, το οποίο θα πρέπει να αλλάζεις  3-4 ώρες περίπου.  Όσο πιο συχνά αλλάζεις το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος σου. Αφού ξαλμυριστεί (καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ένα ψίχουλο για να τσεκάρεις ότι όντως ξαλμυρίστηκε, για να μην έχεις «εκπλήξεις» μετά), βάλε τα κομμένα κομμάτια σου πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, προκειμένου να στραγγίσουν καλά από τα νερά, προτού τα τηγανίσεις (αν δεν στραγγίσουν τα κομμάτια από τα νερά τότε θα έχεις το πρόβλημα ότι θα πετάγεται πάνω σου το καυτό λάδι). Τέλος, δες πολύ προσεκτικά αν τα φιλέτα έχουν κόκαλα και αφαίρεσε τα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 be2news.gr