Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συντάξεις: Δείτε πόσα θα παίρνετε μετά τις ανατροπές που έρχονται

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Σε «ρετιρέ» μετατρέπονται οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ! Το όριο αυτό διαχωρίζει, πλέον,
τους «πλούσιους» από τους «φτωχούς» συνταξιούχους μετά τις μνημονιακές περικοπές στα χρόνια της κρίσης (οι οποίες θα... διατηρηθούν) αλλά και με τα... νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύσουν για όλους όσους «βγουν» στη σύνταξη με το νέο Ασφαλιστικό, αφού «κλείσει» η διαπραγμάτευση.
Το νέο «τοπίο» αποκαλύπτει ο «χάρτης» των 811.185 συντάξεων γήρατος (σε σύνολο 1.228.741 συντάξεων κάθε είδους, όπως αναπηρίας, χηρείας) τις οποίες καταβάλλει σήμερα το ΙΚΑ, αλλά και τα ποσά των νέων συντάξεων τα οποία θα απονέμονται με βάση τα εναλλακτικά σενάρια των ποσοστών αναπλήρωσης που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Οι σημερινές συντάξεις

Συντάξεις: Δείτε πόσα θα παίρνετε μετά τις ανατροπές που έρχονται (πίνακες)
Από τον «χάρτη» των συντάξεων του ΙΚΑ έχουν «εξαφανιστεί» οι μεικτές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τις μνημονιακές περικοπές (οι οποίες θα «απορροφηθούν» μέσω του επανϋπολογισμού των συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου Ασφαλιστικού) και χωρίς να αφαιρεθούν η κράτηση της εισφοράς ασθενείας, ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης, μεικτά ποσά πάνω από 1.500 ευρώ λαμβάνουν μόνο 39.677 συνταξιούχοι, 248 από 2.000 ευρώ - 2.500 ευρώ και μόλις 56 πάνω από 2.500 ευρώ! Στο διάστημα 2009-2015, με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ που δημοσιεύει η «Ημερησία», οι «υψηλοσυνταξιούχοι» με μεικτή κύρια σύνταξη από 1.500 ? 2.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 36,26 (από 62.244 στους 39.677), από 2.000,01 ευρώ - 2.500 ευρώ κατά 98,64% (στους 248 από 18.222) και για ποσά πάνω από τα 2.500,01 ευρώ κατά 99,51% (από 11.390 στους 56).
Συντάξεις: Δείτε πόσα θα παίρνετε μετά τις ανατροπές που έρχονται (πίνακες)
Αντιθέτως, αυξήθηκαν κατά 104,50% οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 1.000,01 - 1.500 ευρώ, φτάνοντας τους 205.239 από 100.361 που ήταν το 2009. Αύξηση κατά 19,31% καταγράφεται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μεικτό ποσό σύνταξης 500,01 ευρώ έως 1.000 ευρώ (στα 327.665 άτομα από 274.626) και μικρότερη (+1,42%) για ποσά έως 500 ευρώ (238.300 από 234.953 άτομα). Δηλαδή οι 7 στους 10 (ποσοστό 69,7%) συνταξιούχοι του ΙΚΑ λαμβάνουν σήμερα έως 1.000 ευρώ και τα «ρετιρέ» (πρώην υψηλόμισθοι - προερχόμενοι από τα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών) έχουν περιοριστεί σε μεικτές συντάξεις των 1.000,01 ευρώ - 1.500 ευρώ (205.239 συνταξιούχοι σε σύνολο 811.185, ποσοστό 25,3% έναντι 100.361 σε σύνολο 701.796 το 2009, ποσοστό 14,30%).
Οι νέες συντάξεις 
Στο όριο των 1.000 - 1.300 ευρώ θα φτάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, οι συντάξεις των «υψηλόμισθων», με μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 2.000 ευρώ σε διάστημα 40 χρόνων ασφάλισης, με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που συζητούν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί.
Συντάξεις: Δείτε πόσα θα παίρνετε μετά τις ανατροπές που έρχονται (πίνακες)
Η διαπραγμάτευση παραμένει «ανοικτή» για τα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης όσων θα έχουν έως 24 χρόνια ασφάλισης, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμμένει στα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους πιο «αδύναμους» (χαμηλόμισθους και με λιγότερα χρόνια ασφάλισης) υποστηρίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες όπως και οι σημερινοί μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι με άτυπες μορφές εργασίας «δεν θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα από 25 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών». Η απόσταση κυβέρνησης - Θεσμών που θα πρέπει να «καλυφθεί» για να «κλείσει» τον Απρίλιο η συμφωνία, μετά τη σύγκλιση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ στα 20 έτη, εντοπίζεται, όπως φαίνεται στους πίνακες, για τα 15 ? 24 χρόνια: Το σχέδιο Κατρούγκαλου δίνει ποσοστά αναπλήρωσης 0,80% έναντι 0,45% για την 15ετία, 0,92% αντί 0,55% για τα 16 - 18 χρόνια, 1,04% αντί 0,65% για τα 19 - 21 χρόνια και 1,16% αντί 0,90% για τα 22 - 24 χρόνια ευνοώντας, σε συνδυασμό με την καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384ευρώ τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Αντίθετα, σύγκλιση φαίνεται ότι υπάρχει με τους Θεσμούς στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 25 έτη ασφάλισης, χωρίς όμως να προβλέπεται καμία πριμοδότηση - παροχή κινήτρου ασφάλισης και εμφάνισης υψηλών αποδοχών.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα του δικηγόρου και εκδότη του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλου, οι διαφορές που προκύπτουν στα ποσά για χαμηλόμισθους με ασφάλιση πάνω από 25 και 35 χρόνια είναι μικρές, ενώ οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τα 1.152 ευρώ (με βάση το σενάριο του ΔΝΤ) ή τα 1.318 ευρώ (με βάση το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης) για υψηλόμισθους με 40 χρόνια ασφάλισης.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προβλέπουν ότι ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου (αντί της καλύτερης 5ετίας) θα «ρίξει» τα νέα ποσά των συντάξεων τουλάχιστον κατά 15%, ενώ όποιος... πετύχει να έχει ως βάση υπολογισμού αποδοχές ύψους 2.450 ευρώ, δεν θα πάρει συνταξιοδοτούμενος πάνω από 1. 324 ευρώ μεικτά. Αν αυτό επαληθευτεί, δεν θα έχει πλέον αντίκρισμα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) η επιβολή πλαφόν στα 2.304 ευρώ για τη μία σύνταξη και τα 3. 072 «καθαρά» για το άθροισμα πολλαπλών συντάξεων, καταλήγουν.
«Ισοδύναμο»
Η αύξηση των εισφορών «κλειδί» για την τύχη των επικουρικών
Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση ως «ισοδύναμο» για την αποφυγή μεγάλων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. «Υπάρχουν περιθώρια να βρούμε μια συμβιβαστική λύση» τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνοντας ότι επικρατέστερο είναι το σενάριο της αύξησης των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που θα δώσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έσοδα 308 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε αυτή την περίπτωση οι περικοπές για την κάλυψη των υπολειπόμενων 270 εκατ ευρώ έναντι του «ανοίγματος» του ΕΤΕΑ θα γίνει με «πάτωμα» ασφαλείας την προστασία του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις (κύριας + επικουρικής) έως τα 1.300 - 1.400 ευρώ μεικτά. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - που είχε ζητήσει αύξηση 1,5% στις εισφορές - εξετάζει εναλλακτικά σενάρια έτσι ώστε οι όποιες περικοπές χρειαστεί να γίνουν, να προκύψουν μέσω του επανϋπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και όχι οριζόντια (όχι δηλαδή χωρίς τη συσχέτιση των ποσών με τα ποσοστά αναπλήρωσης).http://www.imerisia.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.