Λουλούδια που βελτιώνουν την υγεία μας

Αφήστε την ιατρική και ξεκινήστε τις βόλτες στα λιβάδια! Μάθετε ποια είναι τα 7 λουλούδια που μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σας.


Θυμάστε τη γιαγιά σας να σας λέει για τα μαγικά οφέλη που έχουν τα λουλούδια για την υγεία; Από ό,τι φαίνεται, είχε δίκιο. Οι επιστήμονες στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις ιστορίες ηλικιωμένων ζευγαριών όταν αναζητούν θεραπείες.

Γι' αυτό πριν πάτε στο γιατρό σας, κάντε καλύτερα… μια βόλτα στα λιβάδια!

Πίσω από τη μαγευτική όψη τους, τα λουλούδια κρύβουν πολλά μυστικά και σίγουρα προσφέρουν πολύ περισσότερα από την ομορφιά τους. Πολύ πριν εμφανιστούν τα φάρμακα, τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν ως πανίσχυρες θεραπείες. Οι φαρμακευτικές τους χρήσεις πέρασαν από στόμα σε στόμα στις επόμενες γενιές. Σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, αλλά ποια από αυτές τις χρωματιστές ομορφιές είναι η πιο ισχυρή;

1. Χαμομήλι
Ένας από τους πιο γνωστούς βοτανολόγους του 17ου αιώνα, ο Nicholas Culpepper, αναφέρθηκε στο χαμομήλι ως η «πιπίλα πολλών ασθενειών».
Πόσο δίκιο είχε. Το χαμομήλι είναι ένα φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα η οποία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του ερεθισμού από τη βρογχίτιδα, για τραύματα, για αποστήματα και για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ανεμοβλογιά.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο τσάι για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, την αϋπνία και τους πόνους της περιόδου.


2. Ηράνθεμο
Οι σπόροι του ηράνθεμου έχουν υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία μετατρέπουν το σώμα σας σε προσταγλανδίνες (λιπίδια που ελέγχουν διαδικασίες, όπως η φλεγμονή και η ροή του αίματος).
Σε μια μελέτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι λάμβαναν έλαιο ηράνθεμου, το 94% ανέφερε βελτίωση του πόνου και της δυσκαμψίας του σώματος.
Λέγεται, επίσης, ότι ανακουφίζει από τον πόνο στο στήθος και από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το συμπέρασμα.

3. Βιολέτα
Η μεγαλοπρεπής βιολέτα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία από δαγκώματα φιδιών λόγω των αντιφλεγμονωδών και διουρητικών ιδιοτήτων που διαθέτει.
Οι βιολέτες μειώνουν το πρήξιμο και βοηθούν στον πυρετό και τις βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς αποτελούν την τέλεια προσθήκη για σιρόπια για το βήχα.
Γιατί να μην την δοκιμάσετε ως γαρνίρισμα στη σαλάτα σας; Ή να την βάλετε σε ένα ανοιξιάτικο τονωτικό με λίγη φρεσκοστυμμένη λεμονάδα; Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για αυτό!

4. Τριαντάφυλλο
Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η αγριοτριανταφυλλιά δεν είναι μόνο ένα ρομαντικό δώρο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά κρύβει και θεραπευτικά «μυστικά» μέσα της.
Το λουλούδι έγινε για πρώτη φορά σιρόπι αγριοτριανταφυλλιάς στη δεκαετία του 1930, το οποίο δινόταν σε ασθενείς για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος.
Σήμερα, το σύμβολο της αγάπης λαμβάνεται συχνά ως φυτικό τσάι που φτιάχνεται από πέταλα, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη τόνωση του ήπατος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

5. Παγόδα
Η κύρια χρήση αυτού του διακοσμητικού λουλουδιού, γνωστό ως Παγόδα ή Sophora είναι η αναστολή της αιμορραγίας: από τη θεραπεία των αιμορροΐδων έως την υπερβολική αιμορραγία της εμμηνόρροιας.
Οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πόνων στην πλάτη, τη δυσεντερία και τις δυσκολίες στον ύπνο.

6. Δακτυλίτιδα
Το αγαπημένο λουλούδι των μελισσών, καθώς επίσης και των βοτανολόγων, η δακτυλίτιδα αποτελεί πηγή διγοξίνης, η οποία χρησιμοποιείται σε φάρμακα δακτυλίτιδας, που χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για την καρδιά από το 1785.
Η δακτυλίτιδα συνεχίζει να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Προσέξτε, όμως, γιατί η δακτυλίτιδα είναι τοξική και η κατάποση των φύλλων της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση.

7. Λεβάντα
Διάσημη για τις ύπνο-επαγωγικές επιδράσεις της, η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της αϋπνίας και βοηθά στην ηρεμία.
Το λάδι λεβάντας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Διαθέτει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες επιταχύνουν την επούλωση των εγκαυμάτων, των κοψιμάτων και των πληγών. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, να σας πούμε ότι το έλαιο λεβάντας έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει τα συμπτώματα του διαβήτη και μειώνει το άγχος. Μπράβο στη λεβάντα!
 holmesplace.gr