Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερευνα-σοκ: Δύο επιλογές για τις επιχειρήσεις, λουκέτο ή μετανάστευσηΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Μετανάστευση ή λουκέτο... είναι το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη
χώρα μας.
Κάπως έτσι θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η οποία αφορά τις κύριες επιβαρύνσεις των Ελλήνων εργοδοτών σε σχέση με τους επιχειρηματίες των γειτονικών τους χωρών.
Πρόκειται για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, τον ΦΠΑ, τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών, το μεταφορικό κόστος εμπορευμάτων, αλλά και τη γραφειοκρατική διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, που είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα εξέδωσε σε φυλλάδιο με τίτλο «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;».
Ερευνα-σοκ: Δύο επιλογές για τις επιχειρήσεις, λουκέτο ή μετανάστευση
Ο ίδιος συνοψίζοντας τα αποτελέσματα επισημαίνει: «Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.
Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Επίσης, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών, ενώ και ο ΦΠΑ είναι τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών».
Αναλυτικά, και ανά κατηγορία επιβαρύνσεων τα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής:
1. Φόρος επιχειρήσεων
Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρείες είναι από φέτος 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%. Ο δεύτερος υψηλότερος φορολογικός συντελεστής είναι θεσπισμένος στην Ιταλία 27,5%. Με πιο απλά λόγια, αν συγκριθεί ο φόρος επιχειρήσεων και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων τότε προκύπτει ότι στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος.
2. Εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές
Υψηλότερο είναι στη χώρα μας και το κόστος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες στα ελληνικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές αντιστοιχούν στο 24,6% επί των ακαθάριστων μισθών και είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Στην Κύπρο οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία βρίσκονται στο 17,5%.
3. ΦΠΑ
Τα βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα επιβαρύνονται επίσης από υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Στη χώρα μας είναι 23%, στην Κύπρο 19%, στη Βουλγαρία 20%, στη Ρουμανία 16,5% και στην Τουρκία 15%. Αλλά και η Ιταλία έχει χαμηλότερο ΦΠΑ, 22%.
4. Φορολογική επιβάρυνση
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Στην Κύπρο η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση μετρήθηκε στο 24,4%, στη Βουλγαρία 27%, στη Ρουμανία 42% και την Τουρκία 40,9%.
5. Κόστος εσωτερικής μεταφοράς εισαγόμενων εμπορευμάτων
Οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κυρίως από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου το κόστος για τη μεταφορά του φορτίου από εκεί έως το χώρο αποθήκευσης ανέρχεται στα 745 ευρώ ανά φορτίο. Η αντίστοιχη δαπάνη στη Βουλγαρία είναι μόλις 105 ευρώ, στην Κύπρο 179 ευρώ, στα Σκόπια 139 ευρώ και την Αλβανία 309 ευρώ.
6. Γραφειοκρατία κατά τη σύσταση επιχειρήσεων
Ο αριθμός των απαραίτητων διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα (μόλις πέντε διαδικασίες), είναι ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ των γειτονικών χωρών και βρίσκεται μόλις 0,6% χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Επιπλέον, ο χρόνος που χρειάζεται για να συσταθεί μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι 13 ημέρες, και παρότι είναι μεταξύ των υψηλότερων ανάμεσα στις γειτονκές χώρες, βρίσκεται στο μέσο όρο του συνόλου. Το κόστος που απορρέει από τη διαδικασία σύστασης μιας νέας επιχείρησης στην Ελλάδα ως ποροστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος ανερχόμενο στο 2,2%, είναι αρκετά χαμηλό ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 6,5% και η μέγιστη τιμή αγγίζει το 16,6% (Τουρκία).
Στο πλαίσιο αυτό, τα Επιμελητήρια επαναφέρουν την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κεντρικά σημεία της πρότασης είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους, σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτο-πληροφόρησης του Δημοσίου. http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.