Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eυρωπαϊκή Ένωση -Τουρκία: Η συμφωνία της ντροπής.

Της Μαρίας Δεναξά
Κατά γράμμα εφαρμόστηκε η τεχνική του « άρτου και θεάματα » την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για να κρύψει την ντροπιαστική και απάνθρωπη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε με την Τουρκία. 

Η σύλληψη του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μόνο τυχαία δεν φαντάζει από την στιγμή που
στο Μολενμπεκ, η παρουσία του δεν ήταν κοινό μυστικό, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες στην γαλλική τηλεόραση. 

Μια σύλληψη, η οποία ήρθε την στιγμή που το παζάρι των Ευρωπαίων με την Τουρκία για την συμφωνία του σοκ, που στην ουσία αποφέρει θανάσιμο χτύπημα στο δικαίωμα για άσυλο στην γηραιά Ηπειρο, εχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή καθώς υψώνει ξανά στην επικράτεια της ένα σύγχρονο σιδηρούν παραπέτασμα, ώστε να προστατεύσει τους ηγετίσκους της, απο άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις ενέργειες τους, αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν.

Οι εικόνες της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και η σύλληψη του Αμπντεσλάμ κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος και ο γραπτός λόγος που αφιερώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις λεπτομέρειες της ιστορίας απο τα Δυτικά ΜΜΕ είναι ατελείωτος, εν αντιθέσει με την είδηση για την συμφωνία της ντροπής. 

Μια συμφωνία που επιτρέπει στην Μέρκελ - η οποία πρωτοστάτησε στο παρασκήνιο για να κλείσει ο δρόμος των Βαλκανίων - να αποσυμπιέσει προσωρινά την κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα της και τα προβλήματα που αυτά της δημιουργούν και την ίδια ώρα να μειώσει αποτελεσματικά την υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία. Γεγονός που το έχει καταφέρει μιας και πλέον καταφθάνουν καθημερινά εκεί λιγότεροι απο 100 πρόσφυγες και μετανάστες . 

Απο την άλλη ο κλινικά νεκρός για την Γερμανία, τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους Ολαντ, που το επιτελείο του ενδεχομενως και να παρακαλούσε να γραφτεί άλλο ένα επεισόδιο στο θρίλερ της τρομοκρατίας για να αναστηθεί στις δημοσκοπήσεις, δεν έχασε την ευκαιρία και βγήκε απο την αφάνεια των Βρυξελλών. 

Τυφλός και κωφάλαλος μήνες τώρα στο δράμα των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Καλαί, οπου πρόσφυγες και μετανάστες ράβουν το στόμα τους και κάνουν απεργία πείνας,εμφανίστηκε απο το πουθενά για να δείξει ότι κάτι κάνει στο ζήτημα της τρομοκρατίας.Αλλά ποιον πείθει πια; 

Τον Ολαντ, όπως και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, το μόνο που τον ενδιέφερε απ αυτά που διαδραματίστηκαν στους διαδρόμους και στις αίθουσες αποφάσεων των Βρυξελλών, ήταν η έκταση των απαιτήσεων της Τουρκίας για να αποδεχθεί τον ρόλο του χωροφύλακα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Κατά τα άλλα, πλήρης αδιαφορία και απαξίωση για τον επίσημο ενταφιασμό - υπο την πίεση των λαικιστών και των ακροδεξιών που θρέφονται απο τις ευρωπαικές πολιτικές - των βασικών αρχών της Ευρώπης για αλληλεγγύη και το δικαίωμα του ασύλου. 

Η συμφωνία τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία χαρακτηρίζεται ακραία. Οπως αναφέρθηκε σε λιγοστά δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο, η αποστολή στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταταναστών χωρίς διαχωρισμό (ναι αυτό προβλέπει η συμφωνία) που θα τολμήσουν να ξεμπαρκάρουν στην Ευρώπη, είναι έργο της Αγκελας Μέρκελ που θέλει έτσι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε υποψήφιους πρόσφυγες και μετανάστες. 

Οσο κι αν το αρνούνται Γερμανοί αξιωματούχοι, το μαγείρεμα έγινε την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες. Οταν η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και τον Αχμέτ Νταβουτογλου αποκλείοντας την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ. Επί πέντε ώρες οι τρείς τους αποφάσισαν τις μαζικές απελάσεις και το δικαίωμα να αναλάβει ρόλο κλειδί στο θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού η Τουρκία. Μια αυταρχική σχεδόν χώρα που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν με περισσή υποκρισία να την χαρακτηρίσουν ασφαλή.

Για τα προσχήματα η πρόταση επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απλά διατηρήθηκε μέσα στην συμφωνία. Ετσι καμία ευρωπαική χώρα δεν εξέφρασε την αντίθεση της, έστω την δυσαρέσκεια της κατά την διάρκεια της συνόδου στο απάνθρωπο περιεχόμενο της που παραβιάζει ακόμα και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Ακόμη χειρότερα κανένας ηγέτης δεν τόλμησε να προβάλλει αντίσταση στην γερμανική παντοδυναμία και τον επικίνδυνο παραλογισμό. Εκκωφαντική απραξία που δείχνει πλεόν ξεκάθαρα ποιος αποφασίζει και διατάζει μέσα στην Ευρώπη. 

Τι προβλέπει η συμφωνία της ντροπής 

Το νομικό πλαίσιο που πρότειναν οι γερμανοί και ενέκρινε η Ευρωπαική Επιτροπή, καθιστά νόμιμη την αναστολή της χορήγησης ασύλου: αν οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες το ζητήσουν στην Ελλάδα, κάτι που πράττουν σπάνια. Η αίτηση τους θα εξετάζεται στα HotSpots και θα απορρίπτεται αυτόματα απο την στιγμή που πέρασαν απο μια « ασφαλή χώρα » όπως πλεον θα πρέπει να αποκαλούμε την Τουρκία! Στο άκρον άωτον του κυνισμού και της αναλγησίας, προστίθεται η δέσμευση της μετεγκατάστασης 72000 προσφύγων στην ΕΕ αλλά σε εθελοντική βάση, κάτι το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αν λάβει κάποιος υπόψη του το εχθρικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη γύρω απο το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 

Το παραπάνω ήταν το βασικό σημείο της συμφωνίας που αποδέχθηκαν ομόφωνα οι 28 και η Τουρκία η οποία πήρε σχεδόν ότι ζήτησε: επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ε.Ε, την είσπραξη 6 δισ. εως το τέλος του 2018, επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

Αυτή η συμφωνία λοιπόν προκαλεί ισχυρά πλήγματα στην Ευρωπαική οντότητα και υπάρξη για τους παρακάτω λόγους. 


  • Η γηραιά Ηπειρος μετατρέπεται κι επίσημα σε ένα κλειστό φρούριο για πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι παρακαλούνται πλέον να παραμείνουν στις χώρες τις οποίες εγκαταλείπουν γιατί κινδυνεύει η ζωή τους όπως και των οικογενειών τους.
  • Το γαλλογερμανικό ζεύγος μας τελείωσε. Το Βερολίνο αναδείχθηκε η μια και μοναδική υπολογισιμη δύναμη στην Ευρώπη, που ωστόσο οι πολιτικές που επιβάλλει χαρακτηρίζονται απαράδεκτες και ανυπόφορες απο την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.
  • Οι Ευρωπαικοί θεσμοί εξουδετερώθηκαν απο το Βερολίνο. Πολλοί αναρρωτιούνται τώρα σε τι πραγματικά χρησιμεύουν.
  • Την ίδια ώρα η Τουρκία έλαβε λευκή επιταγή με τον νέο της ρόλο ώς συνοριοφύλακας της Ευρωπαικής Ενωσης, η οποία δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να εγκαταλείψει μια απο τις πιο βασικές και θεμελιώδεις αρχές της, όπως είναι αυτή της αλληλεγγύης …
Πηγή:  onalert.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.