Tips για τα πιο πετυχημένα και νόστιμα κέικ

1. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα τα πιο φρέσκα υλικά και όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάλτε τα μια ώρα πριν στον πάγκο σας. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών, παίρνουν περισσότερο αέρα στο χτύπημα τον οποίο εγκλωβίζουν, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αφράτο κι αέρινο κέικ.

2. Για να φέρετε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου τα αβγά, τα βυθίζετε σε ζεστό νερό για 15'. Προσοχή το νερό πρέπει να είναι ζεστό και όχι βραστό.

3. Για να καταλάβετε αν τα αβγά είναι φρέσκα, τα βυθίζετε σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν είναι φρέσκα και αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

4. Για να φέρετε γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και αφήστε το για 15' κοντά σε ζεστό σημείο.

5. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γιαούρτι, τυρί κρέμα, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων για γευστικά πειράματα.

6. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα αλεύρι, με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

7. Δοκιμάστε στην συνταγή σας να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαούρτι ,1 φλ. γάλα με 1 κ.γ. ξίδι. Ανακατεύετε καλά και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξινόγαλο που δίνει απίστευτη γεύση στα κέικ.

8. Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακρίβειας, ιδιαίτερα στα γλυκά κέικ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να έχετε απόλυτη επιτυχία.

9. Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή και αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι η ζύμη του να πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Να έχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κέικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης του αλμυρού κέικ προσθέτοντας λίγο τυρί ή αλεύρι. Αν αν το θέλετε πιο αραιό προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή χυμό πορτοκάλι. Επίσης ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό π.χ. κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, πράσο ή πιπεριά δίνει υγρασία αλλά και καινούργια γεύση στο κλασικό κέικ τυριού.

10. Εάν σε ένα απλό κέικ αντικαταστήστε την κάψουλα βανίλιας με υγρή βανίλια, η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.

11. Το καλό κοσκίνισμα των στερεών υλικών υλικών θα σας δώσει αφράτο και αέρινο κέικ. Εναλλακτικά βάζετε όλα τα στερεά υλικά σε μπολ και τα ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα ανάδευσης.

12. Μην ξεχνάτε μια πρέζα αλάτι στα κέικ όπως και σε όλα τα γλυκά, απογειώνει την γεύση.

13.  Όλα τα υλικά, αυγά, βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο.
Παγωμένα λιπαρά μπορεί να δημιουργήσουν μείγμα με σβόλους.
Διαβάζουμε τη συνταγή, μετράμε σωστά τα υλικά και τα έχουμε όλα πάνω στον πάγκο μας ώστε να γίνει παιχνίδι η εκτέλεση.

14. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά (σιμιζάρουμε ) τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα βοηθήσει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει. Προσοχή όταν γεμίζετε τη φόρμα, μην τη λερώνετε με σταγόνες από το κέικ γιατί αυτά ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα.
Δεν ξεχνάμε πότε να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι σιμιζαρίσματος με κακάο, τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά.
Σε μερικές συνταγές απαιτείται αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να ξεφορμάρεται πιο εύκολα.
Φροντίζουμε να γεμίζουμε την φόρμα κατά τα 2/3 περίπου. Λιγότερο ναι, άλλα ποτέ παραπάνω γιατί με το ψήσιμο θα ξεχειλίσει.

15.  Συνήθως χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο. Παρασκευάζεται από μαλακό χειμωνιάτικο σιτάρι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε, κουλουράκια κέικ και μπισκότα είναι πιο αφράτα και αέρινα. Δοκιμάστε το στα κέικ με προσθήκη baking powder ( περίπου 1 γεμάτο κ.γ. για κάθε φλιτζάνι ) και θα δείτε την διαφορά αμέσως, μιας και τα κέικ γίνονται πιο αφράτα και πιο πιο αέρινα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά πάντα ή τα αφρατεύουμε με σύρμα ώστε να οξυγονωθούν και να διαλυθούν τυχόν σβόλοι αλλά και να αναμιχθούν σωστά μεταξύ τους.

16.  Γενικά τα κέικ δεν θέλουν πολύ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5' μέχρι να κρεμώσουν. Σίγουρα το κέικ σας θα είναι πιο αέρινο κι αφράτο μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζάχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο. Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε ίσα που να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ τόσο πιο λαστιχωτό θα είναι το αποτέλεσμα και με λιγότερο όγκο.

17. Προθερμαίνουμε το φούρνο πάντα πολύ καλά και ψήνουμε στους 170ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 45' με μια ώρα, ανάλογα με το τι προτείνεται στην κάθε συνταγή.
Η θερμοκρασία και η προθέρμανση του φούρνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός κέικ. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και νδεν έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος, το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολώδη υφή. Αν, αντίθετα, η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή θα πάρει γρήγορα χρώμα απέξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά με αποτέλεσμα να κάνει πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε να πέσει ο όγκος του μια και το κέντρο του δεν θα είναι ψημένο και σταθερό ώστε να τον κρατήσει.
Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω από το σωστό χρόνω έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.
Ποτέ δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από 30' ψησίματος γιατί θα χαθεί θερμοκρασία και θα πέσει ο όγκος. Δεν έχει νόημα άλλωστε γιατί δεν θα έχει ψηθεί σε τόσο λίγο χρόνο.

18. Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ αφού περάσει ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του κέικ. Αν βγει στεγνή είναι ψημένο, αν βγει με υγρασία πρεπε να ψηθεί για λίγα λεπτά επιπλέον.

19.  Αφήστε το κέικ να σταθεί για λίγο στην φόρμα, να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε το και αφήστε το σε σχάρα να κρυώσει τελείως για να το γλασάρετε. Μερικές συνταγές απαιτούν να κρυώσει στην φόρμα.

20. Για να αποφύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαίρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.

21. Για πιο light αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά, αντικαταστήστε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι η βούτυρο ) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.

22. Πάντα να έχετε την ματιά σας και την έγνοια σας σε αυτό που ετοιμάζετε για να μην πάει χαμένος ο κόπος σας και τα υλικά.

Πηγή: www.argiro.gr