Λίμνη Ορεστιάδα, ένας καθρέφτης στην Καστοριά

Γνωστή και ως λίμνη της Καστοριάς, η λίμνη Ορεστιάδα είναι μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν υδάτινο τόπο μοναδικής ομορφιάς σε μια φυσική λεκάνη που περικλείεται από βουνά.

Στα 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα και οι εικόνες που θα συναντήσει κανείς εκεί είναι μοναδικές και γεμάτες ηρεμία.
orestiada5
Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές, ενώ στο νότιο τμήμα μια διώρυγα συνδέει τη λίμνη με τον ποταμό Αλιάκμονα στον οποίον παροχετεύεται η περίσσεια των νερών της.
orestiada1
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια λίμνη σε αλιεύματα, ενώ στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Τα νερά της λίμνης περιβρέχουν την πόλη της Καστοριάς και φυσικά αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη. Ένας καθρέφτης που απλώνεται στην πόλη και δημιουργεί μυστηριακά σκηνικά ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη.
orestiada3
Αν βρεθείτε στην πόλη της Καστοριάς, αξίζει να γνωρίζετε ότι κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού. Επιπλέον, υγρά λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, παραλίμνια δάση και πλούσιοι βιότοποι συνθέτουν το σκηνικό γύρω από τη λίμνη και σε αυτά οφείλεται η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.
orestiada4
Ολόκληρη πάντως η περιοχή της Καστοριάς ενδείκνυται για μια φθινοπωρινή ή χειμερινή απόδραση καθώς είναι ένα μέρος που προσφέρει όμορφο φυσικό τοπίο, αλλά και αξιοθέατα. Αν οργανώσετε την απόδρασή σας εκεί, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε παραδοσιακά καταλύματα και φιλόξενους κατοίκους που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε αυτή τη γωνιά της Βόρειας Ελλάδας.   orestiada6
http://www.newsbeast.gr