Εως έξι μήνες η αναμονή για... χειρουργείο

Από 1-2 εβδομάδες έως και 6 μήνες θα κυμαίνεται η αναμονή για προγραμματισμένο χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο, με την καθιέρωση της «Λίστας Χειρουργείου» που ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Υγείας. Η «Λίστα» προβλέπεται σε Σχέδιο
Υπουργικής Απόφασης, που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοπός «είναι η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η μείωση των χρόνων αναμονής και η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της δημοσιοποίησης της λίστας χειρουργείου».
Το Σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται υπεύθυνος για την έγκριση της «Λίστας χειρουργείου» και την τήρηση της διαδικασίας ο αναπληρωτής διοικητής. Επίσης, ορίζεται από το Δ.Σ. υπάλληλος του νοσοκομείου ως υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου.
Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και συντάσσει υποχρεωτικά γραπτό ενημερωτικό σημείωμα. Η αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς συνοδεύεται και από τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής. Έτσι:
Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 3-5 εβδομάδες. Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 6-12 εβδομάδες.
Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 24 εβδομάδες. Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα > 24 εβδομάδων. Τα γραπτά ενημερωτικά σημειώματα παραδίδονται στον υπεύθυνο υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη του την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών ανά τμήμα, καθώς και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή, για τις διαθέσιμες ημερομηνίες καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο εκάστοτε ιατρός. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι η μη τήρηση του κανονισμού χειρουργείου και της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας, αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα.http://www.imerisia.gr