ΕΜΥ Εκτακτο δελτίο: Ερχεται βαρυχειμωνιά - Χιόνια και στην Αττική

Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν, από απόψε το βράδυ, αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, από τις βραδινές ώρες, στα ορεινά της βόρειας χώρας και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονία, με υψόμετρο από 500 έως 700 μέτρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει, κατά τόπους,
κατακόρυφη πτώση από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο Τρίτη το κύμα του χιονιά θα επεκταθεί, καθώς αναμένεται να χιονίσει σε όλα τα ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο, κάτω από 300 μέτρα.
Επίσης, θα χιονίσει σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου της Στερεάς και της Εύβοιας.
Στην Αττική θα χιονίσει στα ορεινά, κυρίως τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, οπότε είναι πιθανό να πέσουν νιφάδες και στα βόρεια προάστια.
Για σήμερα Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά - συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Αιγαίου και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Η χιονόπτωση θα ξεκινήσει από το βράδυ και τα ορεινά της βόρειας χώρας ενώ σταδιακά χιόνι θα πέσει και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας σε υψόμετρο 500-700 μέτρων.

Την Τρίτη χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά αλλά και σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 300 μέτρων σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Στα λευκά θα ντυθούν και οι ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας ενώ στην Αττική θα χιονίσει τις βραδυνές ώρες προς Τετάρτη με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να χιονίσει και στα βόρεια προάστια σε υψόμετρο 500 μέτρων.
Παράλληλα θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιονίο (πλην της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χαρακτηριστικό του καιρού της Τρίτης είναι, επίσης, το γεγονός ότι η θερμοκρασία κατά τόπους θα σημειώσει πτώση έως και 10 βαθμούς Κελσίοιυ ενώ στα πελάγη θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι έντασης 8 και 9 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις αναμένονται και για την Τετάρτη σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και των νησιών του βορείου Αιγαίου με υψόμετρο κάτω των 200 μέτρων.

Χιόνι θα πέσει, επίσης σε περιοχές υψομέτρου 400-600 μέτρων σε Ήπειρο, Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, Πελοπόννησο, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στα ορεινά της Κρήτης.

Όσο για τη θερμοκρασία αυτή θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμαω τα ξημερώματα της Πέμπτης να σημειωθεί παγετός σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Τα φαινόμενα ωστόσο ανεμένεται να σταματήσουν στη δυτική και βόρεια χώρα και σταδιακά ως το βράδυ θα περιοριστούν στις ανατολικές ακι νότιες περιοχές και θα εξασθενήσουν.
Αναλυτικά σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:
Για αύριο, Τρίτη (29/11) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά και νότια, οι οποίες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση από τα βόρεια.

Την Τετάρτη (30/11) στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας και πιθανόν της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν τοπικά στα νότια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί τοπικά στα βόρεια.

Την Πέμπτη (01/12) στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, με βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο από τα δυτικά. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Την Παρασκευή (2/12) αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στα δυτικά και νότια θα αυξηθούν και είναι πιθανό στα δυτικά να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με έξι μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα ενώ τοπικός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Το Σάββατο (3/12) αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά έξι μποφόρ. Όσο για τη θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.