ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Χωρίς περίθαλψη οι ευάλωτες ομάδες στην Ε.Ε.

Στοιχεία - σοκ για την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη των ευάλωτων ομάδων στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου για το 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 68% των ερωτηθέντων δεν διαθέττει ιατροφαρμακευτική κάλυψη
(συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων γυναικών), το 54% των παιδιών δεν είναι εμβολιασμένο ενάντια στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, ενώ το 32% δεν είναι εμβολιασμένο ενάντια στον τέτανο.
Η έκθεση, με βάση τα ιατρικά και κοινωνικά ιστορικά που συλλέχθηκαν το 2015 σε 31 πόλεις και 12 χώρες, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τον αποκλεισμό στην πράξη των ευάλωτων ομάδων από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει περιορισμένη για τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Ευρώπη, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.
Τα στοιχεία μας, μαρτυρούν μια πραγματικότητα εξαιρετικά ανησυχητική:
  • Το 68% των ερωτηθέντων, δεν διαθέτει ιατροφαρμακευτική κάλυψη (συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων γυναικών).
  • Το 54% των παιδιών δεν είναι εμβολιασμένο ενάντια στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, ενώ το 32% δεν είναι εμβολιασμένο ενάντια στον τέτανο.
  • Πάνω από το 40% των εγκύων γυναικών δεν είχε πρόσβαση σε προγενετική φροντίδα πριν επισκεφθούν την κλινική των Γιατρών του Κόσμου. Περίπου το 60% αυτών δεν έχει εξεταστεί για αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, HBV, HCV) και δεν γνωρίζουν πού θα μπορούσαν να κάνουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις.,
  • Σχεδόν το 60% των εγκύων γυναικών χωρίς άδεια παραμονής, περιορίζει τις μετακινήσεις του υπό το φόβο σύλληψης.
  • Τέλος μόνο το 3,1% των ασθενών ανέφερε την υγείας τους ως έναν από τους λόγους για τη μετανάστευσή του.
Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν, μεταξύ άλλων, από τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόσβαση των πάντων στα εθνικά συστήματα υγείας πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού και στην παιδιατρική φροντίδα, όπως αναφέρουν. http://www.imerisia.gr