FT: Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης.

Μετά το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμαστείτε για την επιστροφή της κρίσης στην ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους Financial Times ο...

οικονομικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μουνχάου.


Όπως προβλέπει ο έγκριτος αρθρογράφος της εφημερίδας το ιταλικό δημοψήφισμα για την αναθε'ωρηση του Συντάγματος, στις 4 Δεκεμβρίου,  μπορεί να πυροδοτήσει μία σειρά γεγονότων, που μπορούν να θέσουν το μέλλον της ευρωζώνης εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα με τον Μουνχάου αν ο Ματέο Ρέντσι , χάσει το δημοψήφισμα, θα ξεκινήσει μία διαδικασία που θα κάνει τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη να τρίζει και η αιτία δεν θα είναι το δημοψήφισμα αυτό καθ'αυτό.

Ποια θα είναι τα αίτια μιας τέτοιας εξέλιξης;

Ο Μουνχάου εξηγεί:

Τα βαθύτερα αίτια αυτής της εξαιρετικά ανησυχητικής πιθανότητας δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ίδιο το δημοψήφισμα. Το πιο σημαντικό είναι η απόδοση της ιταλικής οικονομίας από το 1999, οπότε υιοθέτησε το ευρώ. Η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών (total factor productivity), το κομμάτι βιομηχανική παραγωγή, το κομμάτι της οικονομικής παραγωγής που δεν εξηγείται από την εργασία και το κεφάλαιο υποχώρησε κατά περίπου 5% από τότε, όταν σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 10%.

Η δεύτερη αιτία είναι η αποτυχία της ΕΕ να χτίσει μια κανονική οικονομική και τραπεζική ένωση μετά την κρίση της ευρωζώνης το 2010-2012 και να υιοθετήσει αντ’ αυτής τη λιτότητα. Αν θέλεις να ξέρεις γιατί η Αγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, δεν χρειάζεται να κοιτάξεις παραπέρα. Η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπόρεσε καν να ηγηθεί της Ευρώπης όταν χρειάζονταν.

Άμεση συνέπεια αυτών των παραγόντων είναι η σταδιακή αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
πηγη tvxs.gr