Τσακαλώτος προς δανειστές: Δεν εκτελέσαμε το 70% όσων δεσμευθήκαμε

Του Κωστή Πλάντζου
Νέα δεδομένα αποκαλύπτει η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, την οποία φέρνει στο φως το Bloomberg και στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει προς το Eurogroup ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει.... μόλις το 1/3 των προαπαιτουμένων για να κλείσει η αξιολόγηση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ
στο εσωτερικό η κυβέρνηση κατηγορεί τους δανειστές πως αυτοί ευθύνονται που καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση –με βαριές επιπτώσεις στην Οικονομία που καταγράφονται και στην προχθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής- είναι η ίδια η κυβέρνηση που ομολογεί στους ξένους δανειστές πως δεν έχει κάνει όσα υποσχέθηκε –όπως της κουνάει το δάχτυλο επίμονα όμως και ο Σόιμπλε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι:
- το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί
- άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενω είναι σε εξέλιξη και "αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες"
- το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία» φέρεται να υπόσχεται ο κύριος Τσακαλώτος.
Με άλλα λόγια, η Αθήνα παίζει καθυστερήσεις, «κρατάει την μπάλα στα πόδια της» για το 30% των πιο σκληρών –όπως εκτιμάται- μέτρων και υπόσχεται να τα εφαρμόσει όλα αν και εφόσον κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα, όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, αν θα μπει ή θα φύγει το ΔΝΤ κλπ.
Με τα δεδομένα αυτά, εξηγείται και γιατί δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν καν στην Αθήνα οι θεσμοί –ούτε καν για το θεαθήναι όπως επιχειρήθηκε τον Δεκέμβριο.
Πηγή:  Newmoney.gr