Έρχεται Μαύρη Παρασκευή για τους επαγγελματίες.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
'Κρύος ιδρώτας' περιμένει 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες, εργοδότες, μπλοκάκια και αγρότες από την ερχόμενη Παρασκευή.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες
του Capital.gr, μέχρι τότε αναμένεται να έχουν φτάσει τα πρώτα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε συνεργασία με τις ΔΟΥ, για την καταβολή του ασφαλιστικού χαρατσιού από 20,9% έως 37,9 % από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες. Χαράτσι 20,9% θα καταβάλουν οι αγρότες, 26,9% οι επαγγελματίες, 27,1% εργαζόμενοι και εργοδότες ενώ 37,9% θα καταβάλλουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι δικηγόροι.
Υπενθυμίζεται πως το χαράτσι αυτό θα επιβληθεί καταρχάς επί του καθαρού εισοδήματος που δήλωσαν από επαγγελματική δραστηριότητα οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες το 2015.
Με άλλα λόγια θα αφορά το δηλωτέο εισόδημα του 2015, απαλλαγμένο από δαπάνες και ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλαν οι επαγγελματίες και οι αγρότες με βάση το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι καταβολής του εν λόγω ασφαλιστικού χαρατσιού θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα ndash;αρχής γενομένης από τον τρέχον - έως 37,9% επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους το 2015. Η πρώτη μηνιαία καταβολή (σ.σ. για το μήνα Ιανουάριο) θα πρέπει να γίνει έως 28 Φεβρουαρίου.
Η καταβολή μηνιαίων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Από εκεί και έπειτα, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017, και αφού έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το εισόδημα του 2016, οι μηνιαίες εισφορές θα καταβάλλονται επί του 1/12 του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2016.
Τον Ιούλιο του 2017, επίσης, αναμένεται να γίνει ο επανϋπολογισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015, αλλά αυτή τη φορά με βάση το εισόδημα του 2016.
Πιο συγκεκριμένα:
-Εισφορά 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) επί του εισοδήματος τους (από επαγγελματική δραστηριότητα, δηλαδή γεωργική παραγωγή) θα καταβάλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι (σ.σ. ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ)
-Εισφορά 26,9% (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ ) επί του εισοδήματος τους θα καταβάλλουν όσοι είναι μέλη εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ κλπ.) ή έχουν ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και οι αυταπασχολούμενοι (σ.σ. ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).
Τις ίδιες εισφορές (26,9%) θα καταβάλλουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι σε μία, δύο κ.ο.κ. επιχειρήσεις οι οποίοι αμείβονται με μισθολόγιο σε μία άλλη επιχείρηση, αλλά και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι από τρεις και πάνω επιχειρήσεις (σ.σ. θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% για την 3η, 4η κοκ. απασχόληση, ενώ εισφορές 27,1% μαζί με εργοδότες για την 1η και 2η απασχόληση.)
-Εισφορές 27,1% επί του εισοδήματος τους θα καταβάλλουν μαζί με τους εργοδότες τους οι εργαζόμενοι οι οποίοι :
-Αμείβονται με μπλοκάκι σε 1 έως 2 εργοδότες (σ.σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε κάθε αμοιβή από κάθε εργοδότη)
-Αμείβονται με μισθολόγιο και μπλοκάκι από τον ίδιο εργοδότη (σ .σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε εργαζόμενο και εργοδότη για το σύνολο των αμοιβών και για τις δύο υπηρεσίες προς τον ίδιο εργοδότη)
-Αμείβονται με πολλά μπλοκάκια από τον ίδιο εργοδότη (σ.σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε εργαζόμενο και εργοδότη για κάθε μπλοκάκι)
*Εισφορές 37,9% επί του εισοδήματος ορισμένων επαγγελματικών ομάδων όπως οι δικηγόροι, οι οποίοι εκτός από εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλουν εισφορά 7% για επικουρική σύνταξη και 4% για εφάπαξ.
Πηγή:  capital.gr