Ένα εστιατόριο που πληρώνουν οι πλούσιοι και τρώνε οι φτωχοί

Μία μοναδική ιδέα είχαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίου στην Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το κατάστημα ανοίγει κανονικά ως ένα «τυπικό» εστιατόριο που σερβίρει στους πελάτες του πρωινό και μεσημεριανό.

Όταν βραδιάζει όμως τα πράγματα αλλάζουν και το εστιατόριο γίνεται μία ζεστή «αγκαλιά» για τους αστέγους της περιοχής, σερβίροντας δωρεάν δείπνο.
Η χρηματοδότηση των μερίδων φαγητού που μοιράζει γίνεται από τα έσοδα της ημέρας και φυσικά το εστιατόριο δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα από το «Robin Hood» (Ρομπέν των Δασών).
Πίσω από τη δράση του εστιατορίου, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, βρίσκεται η τοπική φιλανθρωπική οργάνωση Mensajeros de la Paz, σύμφωνα με δημοσιογράφο του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NPR που επισκέφτηκε το εστιατόριο. Το εστιατόριο το «τρέχει» ο Άντζελ Γκαρσία Ροντρίγκεζ, ένας 80χρονος ιερέας και ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Καθημερινά το κατάστημα επισκέπτονται πολλοί άστεγοι και η συμπεριφορά προς αυτούς από το προσωπικό του εστιατορίου είναι ζεστή και φιλόξενη.Όπως δήλωσε ο 80χρονος ιερέας στο NPR: «Είναι σημαντικό ότι οι άστεγοι σιτίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια με την οποία τρώνε και οι υπόλοιποι πελάτες. Με κρυστάλλινα ποτήρια και σε μία ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται φιλική και τους δίνεται η δυνατότητα να συνομιλούν μεταξύ τους».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κατάστημα είναι κατάμεστο από πελάτες, οι οποίοι μπαίνουν σε λίστες αναμονής για ένα τραπέζι, αφού μέχρι τέλος Μαρτίου δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο.
«Στο παρελθόν ήμασταν μια φυσιολογική οικογένεια», δήλωσε στο NPR ο 48χρονος άστεγος Λουίς Γκαλάρντο, που πλέον είναι τακτικός επισκέπτης στο «Ρομπέν των Δασών». «Το φαγητό εδώ μού θυμίζει χριστουγεννιάτικο δείπνο του παρελθόντος. Η εταιρία μου χρεοκόπησε πριν από λίγο καιρό και η σύζυγός μου με έχει εγκαταλείψει. Τώρα κοιμάμαι σε μία εσοχή δίπλα σε ένα ΑΤΜ» διηγείται.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τρώνε κάθε βράδυ στο εστιατόριο. Τον καθαρισμό του εστιατορίου και το σερβίρισμα το έχουν αναλάβει εθελοντές.http://www.imerisia.gr/