Τι κινδύνους κρύβουν οι μακροχρόνιες δίαιτες

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα που θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους.
Εξίσου σημαντική όμως είναι η συντήρηση, προκειμένου να μην
ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, κάτι που αποτελεί και το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος.


Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι μακροχρόνιες δίαιτες, στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι που χάνουν και ξαναπαίρνουν βάρος είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Ο λόγος είναι ότι απελευθερώνουν στο αίμα ορισμένα «βιομηχανικά» παράγωγα, τα οποία ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 

Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα επικίνδυνα συστατικά αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος διασπάται και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε πως όσοι έκαναν δίαιτα απώλειας βάρους για περισσότερα από δέκα χρόνια, είχαν υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών συστατικών στο αίμα τους, που ονομάζονται εμμένοντες οργανικοί ρύποι, από αυτούς που δεν είχαν αυξομειώσεις βάρους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εμμένοντες οργανικοί ρύποι όταν απελευθερώνονται μαζικά από τα λιποκύτταρα μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και περιοδοντική νόσο.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το αδυνάτισμα δεν έχει πάντα ευεργετική επίδραση στην υγεία, αλλά τελικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά με ποικίλους τρόπους και αρκετά αιφνίδια στην υγεία.http://www.govastileto.gr