Σοκαριστικά στοιχεία: 21 νεκροί και 18 τραυματίες σε εργατικά ατυχήματα την περίοδο 2014-16

Είκοσι ένας νεκροί και 18 σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση την περίοδο 2014-2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως αναφέρεται, από τον Οκτώβριο του 2016, οπότε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, μέχρι και σήμερα έχει σημειωθεί ακόμη ένας θάνατος και 11 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας. Επίσης ένα στα τέσσερα θύματα είναι συμβασιούχοι.
Η Ομοσπονδία ζητεί να εφαρμοστεί αυστηρά η νομοθεσία που αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και στη νομοθετική κατοχύρωση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας στους εργαζομένους της τοπικής αυτοδιοίκησης
Αποδίδει τα περισσότερα δυστυχήματα/ατυχήματα στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν εφαρμοζόταν αυστηρά η σχετική νομοθεσία και λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Η ίδια καταλογίζει «εγκληματικές ευθύνες» σε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων και σε αιρετούς, οι οποίοι «βλέπουν την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα».http://www.imerisia.gr