Νέους φόρους και εισφορές 8,1 δισ. θα πληρώσουμε έως το 2021

Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Αποκαλυπτικά για τη φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων είναι τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Μέχρι το 2021 θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρους και εισφορές συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην έμμεση φορολογία που πλήττει αδιακρίτως όλους τους
φορολογούμενους. Την ίδια ώρα το Ταμείο επιμένει σε δραστική μείωση του αφορολόγητου, με την κυβέρνηση να φαίνεται πως συζητά σενάριο για υποχώρησή του στην περιοχή των 7.000 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα καθώς και σε νέες περικοπές στις τρέχουσες συντάξεις, για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ περίπου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι εκθέσεις του Ταμείου, που έτυχαν παγωμένης υποδοχής από την Ευρωζώνη, ανέβασαν στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση, και η κόντρα κλιμακώθηκε χθες με την απάντηση της Κρ. Λαγκάρντ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στο Ταμείο, για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, κατηγορώντας το για λανθασμένες εκτιμήσεις στα δημοσιονομικά, στις προβολές για την ανάπτυξη και στο σήμα που δίνει για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
O λογαριασμός
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόγραμμα προσαρμογής που εκτελεί η Ελλάδα, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των φόρων, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται, σε όλα τα σενάρια, εγκλωβισμένοι σε έναν βαρύ φορο - λογαριασμό, χωρίς τέλος. Πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 2017 - 2021 τα έσοδα από έμμεσους, άμεσους φόρους και εισφορές αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,1 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας από τα 73,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν φέτος, στα 81,2 δισ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή θα έλθει με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ παραμένει ζωντανή η απειλή επιπλέον επιβαρύνσεων εάν απαιτηθεί να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία. Μόνο από έμμεσους φόρους αναμένονται επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. στο διάστημα 2017 ? 2021 ενώ από την άμεση φορολογία τα προβλεπόμενα έσοδα εκτιμώνται σε 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η αύξηση των εισφορών στο ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Το μεγάλο παζάρι που γίνεται αυτή τη στιγμή και από το οποίο εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πόσα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτους χωρίς μέτρα. Εδώ κυριαρχεί το σενάριο της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και αναμένεται να φουσκώσει ακόμη περισσότερο το λογαριασμό των επόμενων ετών. Μεγάλο ψαλίδι αναμένεται και στις φοροαπαλλαγές, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα αποφύγει, τουλάχιστον επί του παρόντος τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Τα μέτρα, η απαίτηση αυτά να νομοθετηθούν προκαταβολικά και πιθανά «ανταλλάγματα» για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά το νέο κύμα λιτότητας, βρίσκονται αυτές τις ώρες στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Η Αθήνα παραμένει στις συμπληγάδες Ευρωζώνης ? Ουάσιγκτον, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες για το αδιέξοδο στη στάση του ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με δηκτικό τρόπο, επέκρινε το Ταμείο ότι δεν λαμβάνει υπόψη σειρά ζητημάτων, όπως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί, η υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, επικρίνοντας παράλληλα την επιμονή του Ταμείου σε προβολή για πλεόνασμα 1,5% το 2018.
Αιχμηρές επιστολές
Επιχειρεί δε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Ταμείου περί μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων, αμφισβητώντας τις παραδοχές που κάνει σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη θέση που έχει διατυπώσει και η Κομισιόν. Ασυνήθιστα αιχμηρή ήταν και η απάντηση του Γ. Στουρνάρα, προς το Ταμείο, με διατυπώσεις σε ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως αιχμές ειδικά προς τον κ. Τόμσεν.
Ο κ. Στουρνάρας αμφισβητεί, τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος για την επιμονή του Ταμείου να προειδοποιεί για ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κατηγορεί το Ταμείο για έλλειψη αυτοκριτικής, ενώ έχοντας ο ίδιος πλούσια εμπειρία στις διαπραγματεύσεις όταν ήταν υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως το Ταμείο είχε ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης το 2013, επέμεινε σε περισσότερα μέτρα υποεκτιμώντας τις επιδόσεις, ενώ σε μια σαφή αιχμή, σημειώνει πως το Ταμείο, «αντί να αναφέρεται ψευδώς στις προτιμήσεις των ελληνικών αρχών, θα ήταν πιο ακριβές να αναφέρει ότι οι περιορισμοί της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και η έλλειψη εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσής του, καθόρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους».
Τα μέτρα
Στο διάστημα 2017 ? 2021 τα έσοδα από έμμεσους, άμεσους φόρους και εισφορές αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,1 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας από τα 73,1 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν φέτος, στα 81,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα έλθει με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ παραμένει ζωντανή η απειλή επιπλέον επιβαρύνσεων εάν απαιτηθεί να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία.
Το μεγάλο παζάρι
Το μεγάλο παζάρι που γίνεται αυτή τη στιγμή και από το οποίο εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πόσα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτους χωρίς μέτρα.http://www.imerisia.gr/