ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ Η ΣΚΟΠΙΜΩΣ Αποκαλυπτική έρευνα: 9 στις 10 πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπους

Σχεδόν εννιά στις δέκα πυρκαγιές (ποσοστό 84%) ξεκινούν από ανθρώπους, ενώ οι οφειλόμενες στους ανθρώπους φωτιές ευθύνονται σχεδόν για τη μισή καμένη έκταση (ποσοστό 44%), τουλάχιστον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική
επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός Ελληνοαμερικανού ερευνητή.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τους κεραυνούς ή άλλα φυσικά αίτια, που ευθύνονται για το υπόλοιπο 14% των πυρκαγιών. Οι άνθρωποι έχουν κάψει στις ΗΠΑ από λάθος ή από σκοπιμότητα μια έκταση επταπλάσια σε σχέση με αυτή που έχουν κάψει οι πυρκαγιές λόγω κεραυνών.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ, του Κολοράντο-Μπόουλντερ και του Αϊντάχο, με επικεφαλής την Μπέτανι Μπράντλεϊ, την Τζένιφερ Μπαλτς και τον ελληνικής καταγωγής Τζον Αμπατζόγλου (αναπληρωτή καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,5 εκατομμύριο φωτιές που ξέσπασαν σε χρονικό διάστημα εικοσαετίας (1992-2012).
«Οι άνθρωποι επεκτείνουν τις πυρκαγιές σε περισσότερες τοποθεσίες και περιβαλλοντικές συνθήκες από ό,τι οι κεραυνοί μπορούν να φθάσουν. Εξαιτίας των ανθρώπων οι πυρκαγιές έχουν επεκταθεί σε περιοχές με ιστορικά χαμηλά επίπεδα κεραυνών» επεσήμαναν οι ερευνητές. Προειδοποιούν, επίσης, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας και μεγαλύτερη ξηρασία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πυρκαγιές από κεραυνούς συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά το καλοκαίρι και σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές συμβαίνουν σχεδόν οπουδήποτε, καθώς επίσης το φθινόπωρο και την άνοιξη. «Χάρη στους ανθρώπους, η περίοδος των πυρκαγιών τείνει να επεκταθεί σε όλο το έτος», δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα τελευταία χρόνια, το ετήσιο κόστος των πυρκαγιών στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η μέρα που οι άνθρωποι βάζουν -με διαφορά- τις περισσότερες πυρκαγιές στις ΗΠΑ, είναι η 4η Ιουλίου. http://www.imerisia.gr