Προαναγγελία για χιλιάδες μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο - Ποιους αφορά

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα το ζήτημα της ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ουσιαστικά παρέχουν εργασία αορίστου χρόνου, αναγκάζονται να εργάζονται με πολλές ταχύτητες.

Αυτό ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ για άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην κάλυψη της δαπάνης για την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.
«Πρέπει να είμαστε σαφείς. Αναγνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτών των συμβασιούχων καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες; Ναι ή όχι; Σε αυτό δεν μπορείτε να υπεκφύγετε. Πρέπει να το απαντήσετε. Δεν μπορείτε να λέτε σε εμάς γιατί δεν κάνουμε προσλήψεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί των ημερών σας, και λόγω των δικών σας προσεγγίσεων, αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με το λόγο 1 προς 4 που ήταν 1 προς 5, μέχρι πέρυσι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση για το ποσοστό προσλήψεων με βάση τις αποχωρήσεις - και μέσα σε αυτό, η κυβέρνηση έπρεπε να βρει τον τρόπο να κινηθεί για να καλύψει ανάγκες, όπως στην υγεία ή την παιδεία πρωτίστως, αλλά και σε άλλους τομείς.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει να παρατείνουμε τις συμβάσεις αυτές σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο. Σας καλώ, με πρωτοβουλίες που θα πάρει τους αμέσως επόμενους μήνες το υπουργείο Εσωτερικών, να κάτσουμε να σκεφτούμε πάνω στο ζήτημα των χιλιάδων συμβασιούχων, γιατί δεν θα πρέπει να αναπαράγουμε πολλές ταχύτητες εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενο είναι σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πρέπει κάποια στιγμή να την αναγνωρίσουμε», είπε ο υπουργός. «Πρέπει να αναζητηθεί λύση για τους ανθρώπους αυτούς, ανεξαρτήτως πότε ξεκίνησαν τις συμβάσεις τους, πολλές δεκαετίες, πολλά χρόνια πριν» υποστήριξε, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι ευθύνονται για την ομηρία των συμβασιούχων επί δεκαετίες.
«Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καθίσουμε με ένα σοβαρό τρόπο να τραβήξουμε μια γραμμή και να δώσουμε μια οριστική λύση πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αυτό το θέμα στο αμέσως επόμενος διάστημα», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Μήνυμα στους δημάρχους
Προειδοποίησε επίσης ότι «δεν κρίνει κάθε δήμαρχος αν είναι αντισυνταγματική ή όχι κάποια διάταξη ώστε να πράττει κατά το δοκούν και άρα υποχρεούται να εφαρμόζει το νόμο - και συνεπώς με αυτή τη διάταξη, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τους λίγους εκείνους δημάρχους που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και στους ΟΤΑ αλλά και στο δημόσιο τομέα γενικότερα».
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης, ότι το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ότι το νομοσχέδιο είναι ρουσφετολογικό, τον προέτρεψε «να ανοίξει την εγκυκλοπαίδεια για να διαπιστώσει ότι το λήμμα ρουσφέτι, είναι συνώνυμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα σας το αποστείλω, κυρίως όμως είναι στο λεξικό της συνείδησης του ελληνικού λαού που σας γνωρίζει πολύ καλά, και γνωρίζει τα έργα και τις πράξεις σας επί των ημερών σας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Το νομοσχέδιο εισάγει βελτιωμένο τρόπο νομοθέτησης, παρά τα όσα ισχυρίζονται κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι τα μισά και παραπάνω άρθρα απ’ τα 48 συνολικά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο υπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «πανσπερμία διατάξεων». Ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε περιπτώσεις νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν με προηγούμενες κυβερνήσεις, για να σημειώσει πως «μιλούν σήμερα για νομοσχέδια κουρελού, ξεχνώντας τι συνέβαινε επί των ημερών τους», με νομοσχέδια τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν 11 διαφορετικά υπουργεία, νομοσχέδια με ένα άρθρο σε 100 σελίδες, «για να μην δίνεται και η δυνατότητα στους βουλευτές να διαφοροποιούνται», ή ακόμη νομοσχέδια με 4 άρθρα σε 100 σελίδες ή νομοσχέδιο με 253 άρθρα αρμοδιότητας 8 διαφορετικών υπουργείων.
Θόρυβος
Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν κατανοεί επίσης τον θόρυβο γύρω από τα ζητήματα της εκκαθάρισης δαπανών, καθώς πρόκειται για δαπάνες που η κρισιμότητά τους δεν αμφισβητείται, και κάποιοι υπάλληλοι, προφανώς από παράλειψη, δεν μπόρεσαν με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο να κάνουν την ανάληψη της υποχρέωσης. Είπε όμως πως σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ποσά θα δοθούν με βάση τους υφιστάμενους κανόνες. «Αν για παράδειγμα στην Κεφαλονιά δεν μπόρεσαν να κάνουν την ανάληψη της υποχρέωσης ή για το επίδομα σε νεφροπαθείς, νομίζω πως πρέπει να διευκολύνουμε να προχωρήσουν», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ευρωπαϊκά ιδρύματα, ο κ. Σκουρλέτης απευθύνθηκε στο ΚΚΕ για να σημειώσει ότι «στη βάση μιας πραγματικής διεθνιστικής αντίληψης, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί όταν σε ένα πλαίσιο διεθνικό προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε αντίστοιχα κόμματα».
«Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχουν ευρωπαϊκά κόμματα γιατί μας ενδιαφέρει να εκφράζονται σε προγράμματα, το μέλλον της Ευρώπης, τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης.http://www.imerisia.gr