«Ρήτρα χρέους» απαιτούν τώρα οι δανειστές από την Ελλάδα

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Ειρήνης Σακελλάρη
Κορυφώνονται οι διεργασίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για τις γκρίζες ζώνες του «προσυμφώνου» που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενόψει της σημερινής, κρίσιμης συνάντησης Αγκ. Μέρκελ - Κρ. Λαγκάρντ στο Βερολίνο, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με
πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο που ήθελε τις μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος να «ξεκλειδώνουν», εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Με δεδομένο ότι, μέχρι στιγμής, η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης έως το καλοκαίρι του 2018, οι Θεσμοί αναζητούν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τη λήξη του προγράμματος και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο περί ρήτρας χρέους, δηλαδή η όποια μεσομακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα θα δεσμευθεί φέτος να υλοποιήσει το 2019. Πρόκειται για το Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων, που είχε ήδη πέσει στο τραπέζι από το 2012, όταν τότε είχε τεθεί το πλαίσιο για την παροχή επιπλέον μέτρων αναδιάρθρωσης, μελλοντικά.
Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα, σε δύο επίπεδα: Το ένα αφορά στην ανάγκη επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το εύρος των μέτρων και των «αντίδωρων» που θα κληθεί να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση.
Στο δεύτερο σκέλος, που θα κριθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται η συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος και τα πλεονάσματα, μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018. Προϋπόθεση για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα, είναι η επίτευξη του SLA και η νομοθέτηση των μέτρων. Μετά το θετικό βήμα που έγινε στο Eurogroup τη Δευτέρα, όπου διασφαλίστηκε ο ελάχιστος κοινός τόπος προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, σειρά παίρνουν οι αριθμοί. Κορυφαίοι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον χαμηλώνουν τις προσδοκίες για την επίτευξης μιας συμφωνίας-εξπρές, ενώ το «προσύμφωνο» της Δευτέρας έχει πολλές γκρίζες ζώνες που κρύβουν όμως «παγίδες» που θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, δήλωσε χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας, πάλι, πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα, δεν αντιμετωπίζει επικίνδυνες πληρωμές, τους επόμενους μήνες, έως τον Ιούλιο. Οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση και μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού υπήρξε συμφωνία, μόνο επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, δήλωνε από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε. Έσπευδε δε να προσθέσει, με έμφαση, πως κατανοεί ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα, τονίζοντας παράλληλα πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
Με σημερινά δεδομένα νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ενώ μεγάλο ερώτημα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι που αναζητά η Αθήνα προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, κυρίως όμως για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Μεταρρυθμίσεις ζητά ο Σόιμπλε
«Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι αποφασιστικής σημασίας. Αυτό είναι το όλο ζήτημα. Το ζήτημα του χρέους πάντα χρησιμοποι- ούταν ως δικαιολογία. Τα χρέη δεν αποτελούν ζήτημα για την παρούσα δεκαετία. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Γερμανικός Τύπος
Προσπάθεια αυτοδιάσωσης...
To ΔΝΤ, που εδώ και εβδομάδες έλεγε ότι τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, θα συμμετάσχει. Και η γερμανική κυβέρνηση, για να του το κάνει πιο εύκολο, θα συμφωνήσει σε ορισμένες ελαφρύνσεις του χρέους και μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας το 2018, ενώ θα δοθεί και η επόμενη δόση στην Ελλάδα. Παραμένει όμως αναπάντητο το ερώτημα γιατί θα λειτουργήσει, τώρα, ένα πρόγραμμα βοήθειας, που δεν έχει λειτουργήσει επί επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτό αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε μια αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup, και εκτιμά πως πρόκειται απλώς για «μια προσπάθεια των συμμετεχόντων να σώσουν τους εαυτούς τους το 2018». Από την πλευρά της, η Suddeutsche Zeitung, υποστηρίζει πως ο Β. Σόιμπλε θέλει να αποφύγει η Ελλάδα να γίνει θέμα στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία και ήδη η πρόταση Βέμπερ περί αποχώρησης του ΔΝΤ, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη Χριστιανική Ένωση. Η ομοσπονδιακή Βουλή έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα πιστώσεων για την Ελλάδα με την προϋπόθεση να συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντ. Τραμπ, στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι ΗΠΑ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στο Ταμείο.
Forbes
Παράδειγμα και στη Βενεζουέλα!
Με αρκετή δόση ειρωνείας, το Forbes επισημαίνει σε άρθρο του πως μπορεί να μοιάζει διασκεδαστικό, αλλά κρατικό κανάλι στη Βενεζουέλα σημειώνει πόσο τρομερή είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περνά, δίχως αμφιβολία, δύσκολες στιγμές λόγω του χρέους της και της χειμαζόμενης οικονομίας της και ανεξάρτητα από το ποιος φταίει για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα από τη Eurostat είναι εντυπωσιακά. H λύση αναφέρει θα ήταν η η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να πει στους δανειστές ότι έχουν χάσει τα χρήματά τους, να επαναφέρει τη δραχμή και τελικά να επιτύχει κάποια οικονομική ανάπτυξη. Η Ισλανδία, η οποία έκανε σε γενικές γραμμές κάτι ανάλογο, έχει επανέλθει. Αλλά αυτό που αναφέρει το κανάλι Telesur στη Βενεζουέλα είναι πράγματι εντυπωσιακό.http://www.imerisia.gr