Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανάκριβο το κόστος χρήσης αυτοκινήτου - Πόσα πληρώνουν οι Ελληνες, πόσα οι Ευρωπαίοι

Μεταξύ των ευρωπαίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων, οι Νορβηγοί είναι αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα για να οδηγούν ένα αυτοκίνητο, φτάνοντας τα €708 ανά μήνα και πληρώνοντας σχεδόν τα διπλάσια για τη βενζίνη του αυτοκινήτου τους, σε σύγκριση με τους Ούγγρους, οι οποίοι πληρώνουν €364 σε μηνιαία βάση.

Η Ελλάδα είναι η 7η φθηνότερη χώρα, με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν €459 το μήνα για βενζίνη και 423€ για diesel. Η Ολλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα για τους οδηγούς diesel αυτοκινήτων, καθώς οι Ολλανδοί κατά μέσο όρο ξοδεύουν €695 ανά μήνα για τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, ενώ η Ουγγαρία είναι η φθηνότερη, χώρα με τα έξοδα για τα diesel αυτοκίνητα να ανέρχονται σε €369 το μήνα.
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα του Δείκτη CarCost της LeasePlan για το 2016, αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που εξετάζει το κόστος της ιδιοκτησίας και χρήσης των βενζινοκίνητων και diesel αυτοκινήτων σε 24 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη, βασίστηκε στη γνώση, την εμπειρία και τη μεθοδολογία μέτρησης που έχει αναπτύξει η LeasePlan μέσα από τη διαχείριση στόλων που περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά brands αυτοκινήτων.
Ο Δείκτης CarCost της LeasePlan βασίζεται στο σύνολο των στοιχείων που αποτελούν το κόστος χρήσης οχημάτων στη μικρή και τη μεσαία κατηγορία, όπως Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf και Ford Focus και συγκρίνει τα πιο σημαντικά, όπως η τιμή αγοράς, το κόστος απόσβεσης, οι επισκευές και η συντήρηση, η ασφάλιση, οι φόροι και τα έξοδα καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών ελαστικών, όπου απαιτούνται από το νόμο. Η ανάλυση βασίζεται στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργικού κόστους και αφορούν ετήσια κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων.
Ευρωπαϊκό χάσμα: περιφερειακές διαφορές
Πανάκριβο το κόστος χρήσης αυτοκινήτου - Πόσα πληρώνουν οι Ελληνες, πόσα οι Ευρωπαίοι
Στην Ευρώπη, το μέσο κόστος χρήσης ενός μικρού έως μεσαίου αυτοκινήτου μπορεί να ποικίλει μέχρι και €344 ανά μήνα. Οι τρεις πιο ακριβές χώρες για την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου είναι η Νορβηγία (€ 708), η Ιταλία (€ 678) και η Δανία (€ 673). Στην  κατάταξη των ακριβότερων χωρών diesel αυτοκίνητου πρώτη έρχεται η Ολλανδία (€ 695), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (€ 684) και τη Νορβηγία (€ 681). Είναι αξιοσημείωτο ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και τη Ρουμανία, το κόστος της οδήγησης ενός βενζινοκίνητου και diesel αυτοκινήτου είναι σημαντικά χαμηλότερο, ξεκινώντας από €369 το μήνα.
Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν μικρή επιρροή στα κόστη
Το κόστος απόσβεσης είναι ο βασικότερος παράγοντας που συμβάλλει στο συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. Στην Ευρώπη, το μέσο κόστος απόσβεσης για μικρά και μεσαία αυτοκίνητα αντιπροσωπεύει το 37% του συνολικού κόστους. Τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 20%, ενώ το κόστος των καυσίμων στο 16% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν σχετικά μικρή επιρροή επί των εξόδων, καθώς το 84% του συνόλου αυτών είναι σταθερό. Το χαμηλό συνολικό κόστος που παρατηρείται στην Ουγγαρία οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη, από το μέσο όρο, τιμή αγοράς, η οποία επηρεάζει θετικά τις δαπάνες απόσβεσης.
Στις 6 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν, η οδήγηση diesel αυτοκινήτων είναι ακριβότερη από την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου. Παρόλο που η τιμή της αντλίας για τα diesel οχήματα είναι φθηνότερη σε σχέση με την τιμή της βενζίνης, άλλοι παράγοντες όπως ακριβότεροι φόροι, ασφάλιση ή το κόστος συντήρησης, εξηγούν γιατί το συνολικό κόστος των diesel οχημάτων σε ορισμένες χώρες είναι υψηλότερο.
Η περιβαλλοντική φορολογία παίζει ρόλο
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού συνολικού κόστους και των υψηλών τελών κυκλοφορίας / ΦΠΑ (φόρος προστιθέμενης αξίας) και στους δύο τύπους οχημάτων για τις ακριβότερες χώρες (Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες και τις Κάτω Χώρες) και αντίστροφα για τις φθηνότερες  χώρες, οι οποίες φορολογούνται λιγότερο (Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία). Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια αντανάκλαση των σχετικά ισχυρών «πράσινων» πρωτοβουλιών στις πιο ακριβές χώρες, οι οποίες μεταφράζονται σε περιβαλλοντικές ρυθμίσεις μέσω της φορολογίας. Για παράδειγμα, στις Κάτω Χώρες, ο ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας προσθέτουν έως και 31% στο συνολικό κόστος οδήγησης ενός diesel αυτοκινήτου. Όταν πρόκειται για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, η Νορβηγία είναι Νο1 σε φόρους, το οποίο μπορεί να προσθέτει ως και 29% στο συνολικό κόστος.
Ο κ.Φίλιππος Ζαγοριανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της  LeasePlan Hellas, δήλωσε: «Τα κόστη που εμπεριέχονται στη χρήση ενός αυτοκινήτου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός οχήματος σε σύγκριση με τη μίσθωση ή άλλες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης σήμερα. Η παρουσία μας σε όλη την αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας - σε συνδυασμό με την παγκόσμια κλίμακα μας - μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε οχήματα μίσθωσης παρέχοντας πολύ ανταγωνιστικά κόστη και μάλιστα, χαμηλότερο καθαρό κόστος για τους πελάτες μας από την αγορά δικών τους αυτοκινήτων ή στόλων. Λόγω της πολυπλοκότητας που περιλαμβάνουν τα κόστη αυτά, στην LeasePlan ανέκαθεν συνιστούμε σε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή διαχειριστές στόλου να εξετάζουν την ευρύτερη εικόνα όταν αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή  άλλες λύσεις μετακίνησης, όπως η από κοινού χρήση αυτοκινήτου, μία λύση που έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».
Επιπρόσθετα στοιχεία
Επισκευή και συντήρηση
Οι δαπάνες για τη συντήρηση και την οδική βοήθεια είναι υψηλότερες στη Σουηδία, φτάνοντας το 15% (€85) του συνολικού κόστους. Αντίθετα, η Τουρκία έχει το χαμηλότερο κόστος επισκευής και συντήρησης με €28 ανά μήνα, γεγονός που δικαιολογείται βάσει του διαφορετικού κόστους εργασίας ανά χώρα. Η Ελβετία έχει το υψηλότερο κόστος ασφάλισης στην Ευρώπη, με τα συγκεκριμένα έξοδα να προσθέτουν ως και €117 μηνιαίως στο συνολικό κόστος για τα βενζινοκίνητα και τα diesel οχήματα, ενώ η Τσεχία είναι η φθηνότερη χώρα για την ασφάλιση των οχημάτων βενζίνης, με το ποσό να φτάνει τα €37. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις ακριβότερες χώρες, η ιεράρχηση της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική με αποτέλεσμα αυτή να αποτελεί την πιο φθηνή ευρωπαϊκή χώρα για στην ασφάλιση των diesel αυτοκινήτων (€39 μήνα).
Μέσο κόστος βενζίνης: €100 μηνιαίως
Με βάση την κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων/χρόνο, η μέση δαπάνη για καύσιμα στην Ευρώπη είναι για τη βενζίνη €100 το μήνα, ενώ €67 το μήνα για diesel. Η Ιταλία παίρνει το προβάδισμα στο  κόστος καυσίμων με €136 το μήνα για τα βενζινοκίνητα οχήματα, λόγω της υψηλής φορολογίας των καυσίμων. Στη Ρωσία οι οδηγοί βενζινοκίνητων ξοδεύουν μόλις €54 το μήνα, λόγω του μεγάλου αποθέματος που διαθέτει η χώρα. Ενώ, η Πολωνία αποτελεί τη φθηνότερη χώρα στο diesel, με €49 το μήνα.http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.