Άγριο τοπίο και ορεινή μεγαλοπρέπεια με θέα δύο πελάγη

Χαράδρες, φαράγγια, γκρεμοί απόκρημνοι, άγριες ράχες, μονοπάτια δύσκολα και δεκάδες κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα. Αυτά είναι τα Λευκά Όρη, η επιβλητική οροσειρά της Κρήτης, το ορεινό «μπαλκόνι» προς το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος.
Το σημάδι που αφήνουν τα Λευκά Όρη στο τοπίο είναι ανεξίτηλο καθώς οι Μαδάρες,
όπως αποκαλούν αυτά βουνά οι ντόπιοι, συνδυάζουν την αγριάδα με τη μεγαλοπρέπεια. Καλυμμένα από χιόνι μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες, η ορεινή πανδαισία τους μπορεί να συνεπάρει όποιον βρεθεί στις παρυφές τους.
Με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες στα 2.454 μέτρα, τα Λευκά Όρη ορίζουν το ανάγλυφο της δυτικής Κρήτης -καλύπτοντας κυρίως μέρος του νομού Χανίων και μικρότερο του νομού Ρεθύμνου- και ανταγωνίζονται τον Ψηλορείτη για τον τίτλο του ψηλότερου βουνού του νησιού. Οι γραμμές τους διαμορφώνουν, μεταξύ άλλων, τα οροπέδια του Ομαλού και του Ασκύφου αλλά και πολλά φαράγγια, με γνωστότερο αυτό της Σαμαριάς. Εδώ εντοπίζονται επίσης τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδος, όπως ο Γουργούθακας και το Λιοντάρι.
Στην καρδιά της οροσειράς δημιουργείται η λεγόμενη Ορεινή Έρημος, μια πεδιάδα ανάμεσα σε κορυφές που την περιβάλλουν, σαν στέμμα. Εκτός από το γεωμορφολογικό ενδιαφέρον, το υψίπεδο δημιουργεί μια απόκοσμη ατμόσφαιρα και αίσθημα δέους στους τυχερούς που το βλέπουν από κοντά.
Η ανάβαση στα Λευκά Όρη απαιτεί εμπειρία, πολύ καλή προετοιμασία και πολύ καλό προσανατολισμό.
ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ
http://www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων