Ο πιο εύκολος, νόστιμος και light χαλβάς που έχετε φάει ποτέ!

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που υπάρχουν. Είναι η πιο γρήγορη επιλογή που υπάρχει. Όμως έχει τα μυστικά του.
 Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που ένα σχετικά εύκολο γλυκό, υπάρχουν νοικοκυρές που δεν το πετυχαίνουν! Κάτι που συμβαίνει επίσης πολύ συχνά είναι ότι μας
λιγώνει το πολύ λάδι και η ζάχαρη. Είναι θέμα γούστου βέβαια. Εμείς θα σας δώσουμε την κανονική συνταγή, αλλά και την ελαφριά εκδοχή.
Υλικά
(Για την κανονική συνταγή)
1 κούπα λάδι (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
2 κούπες σιμιγδάλι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
(Για την light συνταγή)
½  κούπα λάδι
2 κούπες σιμιγδάλι
2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
Ξηρούς καρπούς της επιλογής σας, αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι ή ακόμα και σταφίδες μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά
Εκτέλεση
  • Ρίχνω το λάδι σε ψηλή κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο και μετά προσθέτω το σιμιγδάλι και ανακατεύω μέχρι να πάρει χρώμα, Εδώ θέλει προσοχή, θέλω να πάρει χρώμα αλλά όχι να το τηγανίσω ή να το κάψω. Η φωτιά μου λοιπόν δεν θα είναι πολύ δυνατή. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Έχει σημασία να καβουρντιστεί καλά και αργά, άλλα όχι υπερβολές γιατί θα χαλάσει η γεύση. Αν προσθέσω αμύγδαλα, τα έχω καβουρντίσει νωρίτερα και τα προσθέτω λίγο πριν αποσύρω το σιμιγδάλι από τη φωτιά.

  • Αφού πάρει χρώμα το σιμιγδάλι, αποσύρω την κατσαρόλα    από  τη φωτιά. Αφήνω λίγα λεπτά να κατεβάσει θερμοκρασία. (επειδή θα προσθέσω το νερό, θέλω να αποφύγω την γνωστή έκρηξη που κάνει ο χαλβάς, γι αυτό αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία.)


  • Προσθέτω το νερό γρήγορα ανακατεύοντας και τέλος την ζάχαρη. Συνεχίζω να ανακατεύω και βάζω ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά. Ανακατεύω μέχρι ο χαλβάς να γίνει σπυρωτός. Ξέρω ότι είναι έτοιμος όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι αυτός χωρίζει και κόβεται.
  • πηγή: mediafree.gr