Τέλος τα capital controls...αλλά για την Ισλανδία

Οριστικό τέλος στους κεφαλαιακούς ελέγχους αναμένεται να βάλει η Ισλανδία την Τρίτη, οκτώ χρόνια μετά...
την εφαρμογή τους στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.


Η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ ήδη άρχισε να αίρει σταδιακά τα capital controls από πέρσι, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπένεντικτ Γιοχάνεσον ανακοίνωσε ότι «η προσεκτική και μετρημένη προσέγγιση της Ισλανδίας στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε με εσωτερική και διεθνή υποστήριξη».

«Ως αποτέλεσμα του δομημένου μας σχεδίου, η οικονομία μας είναι μεγαλύτερη από το παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και φέτος», υποστήριξε ο Γιοχάνεσον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία χρεοκόπησε το 2008, όταν κήρυξε αδυναμία πληρωμών σε δάνεια 85 δις. δολαρίων που είχαν χορηγήσει οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές τους. Η Ισλανδία στη συνέχεια έλαβε δάνειο 2,1 δις. δολάρια από το ΔΝΤ και άλλα 2,5 δις. δολάρια από τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, προκειμένου να ανακάμψει.

Μαζί με την υποτίμηση της Ισλανδικής κορώνας, η οικονομία της χώρας έχει παρουσιάσει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως λόγω του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων και το 2016 υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της έφθασε το 7,2%.

Για την αποτροπή νέας χρηματοπιστωτικής φούσκας, το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ειδικούς όρους και ρυθμίσεις σχετικά με τα τραπεζικά αποθεματικά, για της εισροή συναλλάγματος στην οικονομία της χώρας...

topontiki.gr